Bevattningsanläggning i köksträdgården, del 2

Jag har tidigare skrivit om våra planer för hur bevattningen skall fungera i köksträdgården (se inlägg ”bevattning i köksträdgården”) och vi har under våren börjat sätta igång med anläggningen av detta bevattningssystem. Vår köksträdgård vetter nästan rakt åt söder och med de svagt lutande bäddarna ger det fantastiska förutsättningar för grönsaksodlingar. Dock kan det ibland bli lite väl gassigt när solen ligger på och västvinden tar i. Jordytan torkar då snabbt upp och ytligt satta frön och små spensliga grönsaksplantor blir snabbt i stort behov att vatten. När plantorna väl har etablerat sig och bildat lite mer rötter har de helt andra förutsättningar. Då blir söderläget en klar fördel.

Vi har 12 separata upphöjda odlingsbäddar. 9 av dem är fristående, riktade mot söder och 3 av dem löper längs en av murarnas västsida. Varje bädd innehåller olika grödor med alldeles egna närings- och vattenkrav. Alltså vill vi inte ha samma bevattning på alla ställen – varje bädd måste kunna bevattnas separat. På bilden ovan ser man ett par grävda diken. Tanken är att en slang skall läggas däri och från denna slang ska anslutningar göras till varje odlingsbädd.

Från den nedgrävda matarslangen görs anslutningar till varje odlingsbädd.

En så kallad anborrningsbygel (till vänster) skruvas fast på matarslangen och till den ansluts en slangkoppling som i sin tur monteras på en slang som leds in genom ett borrat hål i odlingsbäddens murade kant. Matarslangen har dimensionen 25mm och slangen till odlingsbädden 20 mm.

Färdigmonterat från matarslang till odlingsbädd.

För att krångla till det ytterligare kommer vi i växelbrukets tecken att byta ut grödorna i odlingsbäddarna varje år. Vattenbehovet kommer därför att vara olika från år till år och det innebär att bevattningssystemet måste vara flexibelt och lätt att förändra. Ett år passar till exempel droppbevattning perfekt i en odling, nästa blir det kanske bättre med små dysor som vattnar ovanifrån. En annan säsong funkar inte något av de alternativen utan manuell bevattning med vattenslang är det enda rätta. Systemet måste klara att ställas om inför varje säsong utan alltför mycket jobb.

Såhär kan det se ut innanför odlingsbäddens mur. Anslutningsslangen kommer in genom muren (till vänster i bilden) och till till den ansluts en kran som kan öppnas och stängas manuellt. Detta finns installerat i alla köksträdgårdens tolv odlingsbäddar och vi kan med kranarna styra bevattningen i varje bädd separat. Just i den här bädden har vi anslutit en droppslang.

Droppslangen monteras med hjälp av små förankringsspjut. Här ska vi odla squash och vi har valt att lägga slangen i en enkel spiralform – enkel att plocka bort och flytta till en annan odlingsbädd nästa säsong. Det är onekligen en fördel att alla våra odlingsbäddar är lika stora…

Här har vi lagt täckväv ovanpå jord och droppslang, klippt hål och planterat ut squashplantorna. Täckväven ger jorden värme samtidigt som den minskar vattenavdunstningen. I kombination med droppbevattningen får man närmast idealiska förhållanden för värme- och vattenkrävande grönsaker som squash och gurka. Väven är förstås inte så vacker men vi har tänkt att lägga lite täckbark ovanpå så det ser lite snyggare ut..

Här använder vi små dysor istället för droppslang. De sitter alldeles vid jordytan och är helt perfekta för att hålla jordytan fuktig när frön ska gro eller när små plantor etableras. Den obligatoriska på- och avstängningskranen är förstås intallerad här också. När plantorna blivit större är det möjligt att denna bevattningstyp inte fungerar lika bra. Står de i vägen för vattenstrålen kanske de bakre plantorna blir utan vatten. Man kan i och för sig sätta dysorna på pinnar så att de kommer högre upp och då kanske det problemet avhjälps. Vi får se.

Trots alla anslutningar, droppslangar och dysor måste man ha minst en vanlig vattenkran i sin köksträdgård. Mot vår västra mur har vi byggt en liten nisch där det ska sitta en tappkran och finnas upphängningskrokar för en vanlig trädgårdsslang. Kranen ansluts som en avknoppning från den nedgrävda matarslangen (på samma sätt som odlingsbäddarnas kranar).

Kranens anslutningsslang löper längs muren och avslutas med en vinklad koppling att fästa kranen i. Kopplingen har en invändig gänga som passar att skruva fast en kran i. Vi har bättrat på murens puts med lite husfix så att inga fula hål syns. Alltihop ska sedan målas vitt.

Vi tar en fin tappkran i mässing och rullar på en rejäl omgång gängtejp på det bakre fästet.

Kranen på plats!

 En liten bräda fästes i hörnet för att dölja de svarta slangarna, en krananslutning för vanlig trädgårdsslang monteras och vattnet kan slås på!

Nu har vi äntligen grunden för ett fungerande bevattningssystem i vår köksträdgård. Även om inte allt blivit färdigt känns det härligt att veta att alla förutsättningarna finns. Nu är det bara att prova sig fram och ge sig ut på jakt efter den ultimata bevattningen! Fast just nu känns det ganska oväsentligt, i skrivande stund får jag hjälp av det som än så länge slår allt: regnet. Kanske kan man styra det också?…./S

Annonser

2 thoughts on “Bevattningsanläggning i köksträdgården, del 2

    • Det är inte så komplicerat egentligen, kruxet är väl mest att det tar en del tid att anlägga… Vi stänger av vattnet på vintern och ser till att alla kranar är öppna. Stängda kranar fryser gärna sönder. Droppslangarna dränerar sig själva och de små dysorna innehåller inga känsliga detaljer. Blir det någon isbildning brukar de bara ploppa upp ur sitt fäste på slangen, på våren är det bara att ploppa tillbaks dem igen. Självklart kan vissa delar frysa sönder, det kan man aldrig komma ifrån, men det brukar funka bättre än man kan tro./Staffan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s