Larver och bladlöss

När nu det underbara försommarfloret långsamt blommat över är det dags att börja förbereda för nästa högtid; rosornas! Flera hundratals knoppar väntar på att förvandlas till någonting annat och om kvällarna går jag runt i trädgården för att se hur långt de har kommit sedan kvällen före..

Mossrosen `Nuits de Young´ är täckt av en rödaktig ”mossa”.

Och vilka knoppar sedan! Några är klotrunda som bollar, andra spetsiga, ett gäng är alldeles ludna och andra ser ut som små kungakronor. Vem vet vad som kommer att finnas i deras innersta! Det kommer att bli fantastiskt.

Om rosorna har hoprullade blad eller slokande skott bör man vara uppmärksam, antagligen är det larver i farten!

Men naturligtvis är det inte bara ”La vie en rose”, utan också en del jobb för att komma dit. I år är det larvernas år på vår Rosenterrass. Bladlössen verkar ha tyckt att säsongen varit för kall hittills och är inte alls lika många som vanligt. Tyvärr är ju bladlöss så mycket lättare att leva med än larver, men det är bara att sätta igång. Mot allt som krälar, kryper och äter fina växter använder vi samma sak: Grönsåpa blandat med vatten.

Tar man och pillar isär de ihoprullade bladen på en ros hittar man alldeles säkert en larv av något slag som liksom spunnit ihop bladen med ett nät. Såpan måste sprutas direkt på krypet (den täpper till andningshålen), det räcker alltså inte att bara spruta på de ihoprullade bladen. Är det ett riktigt larvår brukar jag därför ta med mig en mugg med en droppe såpa och lite vatten i som komplement till sprayflaskan. Då är det bara att slänga ner larverna i muggen istället för att försöka pricka dem med sprayen.

En läskig larv som äter sig in i de gröna nya skotten. Syns tydligt genom att hela det nya skottet med knoppar och allt börjar att sloka. Knipsa av skottet (som är alldeles ihåligt, urätet..) och ha ihjäl larven.

Bladlöss är som sagt betydligt enklare att bli av med än larver, det är bara att spraya på.

Dagen efter sprayning med grönsåpa..

Vi har en ganska stor spruta eftersom vi har många rosor, men har man en mindre trädgård brukar det gå alldeles utmärkt med en vanlig blomspruta. Proportionerna såpa/ vatten är inte så noga, det skall kännas ”halkigt” på fingrarna när man sprutat.

En gammal alba-ros som vi hittade på tomten när vi flyttade in. Vi har tagit rotskott från den och planterat på flera ställen. Visst har den lovande knoppar?

Något som däremot är mycket viktigare är att man har gjort i ordning en grönsåpeblandning innan rossäsongen drar igång och att sprutan står redo i redskapsboden! För när lössen och larverna väl kommer (och det gör de..) måste det vara enkelt att bara gå en liten runda med sprutan. Några gånger gör underverk! Man kan ha räddat hela rosblomningen på detta sätt!

Jag vet att det kan verka krångligt och jobbigt med trädgård ibland och kanske särskilt med rosor och alla deras objudna gäster. Men trädgårdens liv och cykler är inte konstanta, ett år kanske larverna frossar på dina rosor i massor, men ett annat är larverna som bortblåsta och rosorna blommar som tokiga! Trädgården är ingen sommarblomma, den utvecklas och förändras och varieras över en mycket större tidsrymd. Det som inte blev så bra i år kanske blir fantastiskt nästa år, ett överdådigt fruktår brukar betyda mindre frukt nästa år osv.. Våra rosor är inte tipp topp detta år, men de knoppar som ändå slår ut kommer att fylla trädgården med färg och ljuvlig doft! Och vem vet vad som händer nästa år..? /R

3 tankar på “Larver och bladlöss

  1. tack för såpatipset, ska prova med såpa på bladlössen, för sådana har hittat hit, även om det inte finns mycket att erbjuda som är grönt! Superbra med fixartips!

  2. Härligt med rosor! Har i år, liksom ni haft problem med larver snarare än bladlöss, i fjol var det tvärt om. Känns tråkigt att behöva knipsa bort de söta knopparna.
    Appropå knoppar, så vacker mossrosen är!

  3. Tack för tipset om grönsåpa mot larverna. Har i år planterat en roshäck för första gången och nu dök det upp larver. Jag går nu och letar larver och slänger ned dem i såpalösningen. Hoppas att det hjälper de lovande knopparna. Verkar som larverna gillar vissa sorter mer än andra?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s