Färg, puts och grus i köksträdgården

Många gånger under våren har vi stått och tittat på de grå murarna i köksträdgården och undrat om de inte snart ska bli vita. Tydligen räckte det inte med att försöka stirra fram den vita färgen, så vi tvingades inse att pensel, färg och roller behövs för att nå dit vi ville. Innan färgen målades på hade vi dock lite annat som skulle fixas..

Längst bak i köksträdgården har vi gjort fyra fundament (på bilden syns bara tre) att ställa terracottakrukor på. Vi har märkt att en alldeles bar mur ser ganska kall och ogästvänlig ut men så fort man bryter upp det kalla i mindre bitar blir muren mycket trevligare. Fundamenten är gjorda i lecablock och skall muras fast och sedan putsas.

Vi karvar ut lite av gruset och kollar så att fundamentet står hyfsat plant. Sedan lyfter vi bort fundamentet, på med lite bruk som smetas ut både på marken och på muren och sedan sätts fundamentet på plats igen. Med vattenpass kontrollerar vi att allt blir rakt och till sist fyller vi igen lite håligheter och ojämna kanter med bruket.

Samma procedur för alla fundament…

När bruket härdat ordentligt efter någon dag eller så är det dags att förse fundamenten med puts. Det är rätt pyssligt att få till det bra när det är lite sneda vinklar, men med lite tålamod brukar resultatet bli riktigt bra.

Färdigputsat fundament. Nu låter vi bruket härda en stund tills det blivit lite torrt på ytan. Sedan tar vi en borste, handske eller en tvättsvamp och ruggar upp ytan litegrann så att man får bort den grå ”kladdkake-looken”. För att ytterligare jämna till ytan brukar vi duscha  putsen med lite vatten (måste vara fin dimma, ingen hård eller flödig vattenstråle).

Sedan har vi det här med gruset. Vi har lagt ett rejält lager med samkross som fått ligga och packa till sig ett bra tag. Just sådant här krossmaterial är rätt praktiskt, för låter man det bara ligga ett tag blir det med hjälp av regnet packat. Inga vibroplattor eller tröttsamma trampningar behövs här inte! Dock är färgen och själva strukturen tråkig, det känns liksom inte färdigt.

Vårt recept heter dräneringsgrus. Det säljs inte alls som ett material att använda på gångar och markytor men vi tycker att det fungerar alldeles perfekt. Små högar pytsas ut här och var och sedan krattar vi ut gruset i ett tunt lager, kanske bara ett par centimeter tjockt.

Det blir en fantastisk skillnad! Från grått och ofärdigt till varmt och mjukt. Undrar om man skulle kunna uppmäta en faktisk temperaturhöjning i och med det nya gruset. Det känns verkligen mycket varmare på en gång.

Slutligen är det målningen som ska utföras. Vi använder en silikatfärg som är anpassad för puts och betong, först en ofärgad grundfärg och sedan den nästan helt vita täckfärgen. Små detaljer tar vi med pensel, resten med roller.

När så puts, färg, grus och krukor är på plats har vår köksträdgård blivit helt annorlunda. Vi har tidigare gått igenom samma procedur på flera andra ställen i trädgården men man vänjer sig aldrig. Det blir lika fint och man blir lika nöjd varje gång…./S

Annonser

4 thoughts on “Färg, puts och grus i köksträdgården

  • Hej Cecilia!
   Har du mycket rotogräs (tex kirskål, fräken eller kvickrot…) i jorden och inte vill gräva så djupt är markduk en bra idé, annars är den inget måste. Utan duk kan det dock vara bra om du gräver ut ordentligt, kanske 30-40 cm djupt, med ett grövre kross i botten och ett tunnare lager ”fingrus” överst. Mot gräs är det viktigt att ha ett ordentligt ”stopp”, som tex en stenkant, en plattrad eller liknande. Annars växer bara gräset in över gruset och kanten blir snabbt diffus…
   Lycka till!
   /Rebecca

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s