Aklejor och doftande schersmin

Doftshersmin upp till höger i bilden. Rabatten fylls så här års av aklejor, nattviol, rosa trädgårdsvallmo och löjtnantshjärtan. 

Går man in genom vår trädgårdsentré i dessa tider är det inte bara utsikten över dalen som slår en utan också den tunga, sötaktiga doften av schersmin (Philadelphus coronarius). Mitt i vintern kan jag vakna om mornarna och känna en förnimmelse av den, riktigt längta efter den, men att förklara doften skulle jag aldrig kunna göra. Den är bara fullständigt underbar! Så här års fyller den nästan hela trädgården och i skymningen blandar den sig med nattviolens lite dovare doft.

Buxbomsterrassen lyser i vitt även på andra ställen! Vår blomsterkornell, Cornus kousa, är överfylld av vita stjärnblommor.

Något annat att njuta av just nu är alla fantastiska aklejor! De finns nästan i varje hörn av trädgården och jag har för länge sedan slutat att försöka tygla dem. Istället brukar jag faktiskt ta de torra frökapslarna och sprida ut frön lite här och var. Ofta dyker de upp på alla andra tänkbara och otänkbara ställen och inte alls där jag har sått, men efter ett tag brukar även de luckorna fyllas upp.. Snacka om kan själv! Men man förlåter dem allt för deras skönhets skull.

Har du någonsin sett en underligare blomma? Jag har många gånger försökt förklara för folk hur aklejan ser ut men ganska snabbt insett att det nästan är omöjligt! Vi har ”bara” Aquilegia vulgaris i vår trädgård och ändå kommer den i alla färger du kan tänka dig och vad formen gäller verkar det inte finnas några gränser alls! Fyllda, enkla, dubbelfyllda, fransiga, små, jättestora och alla växer de sig meterhöga oavsett om de står i kanten till en grusgång eller i vår välgödslade rabatt.

De vita aklejorna skiftar i limegrönt, ljust gult och vitt och i skymningen riktigt lyser de i rabatterna!

En fylld liten ballettkjol!

Mörklila skönhet i Äppelträdgården.

Vinrött!

Vad kan bli en bättre ”gå bort”-present än en bukett blandade aklejor?

Det blir nästan som en godispåse i färgerna och ger man bort en sådan här bukett till en trädgårdsägare blir det en dubbel present! Då är det bara att låta den torka någonstans och sedan har man massor av fina fröer att så!

Buxbomsterrassen är verkligen i högform just nu och jag älskar det härliga virrvarret av försommarblomster! Jag förstår inte varför växter som nattviol (Hesperis matronalis) och aklejor inte är mer populära. De är verkligen rara växter som med sitt självsående hela tiden hjälper dig med utformningen av rabatterna. Tåliga, färgsprakande och överraskande, låter inte det lockande? /R

Annonser

3 thoughts on “Aklejor och doftande schersmin

  1. Visste inte att det finns så många olikfärgarde aklejor. Välkomna till Tg51 med en stor bukett.
    M D

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s