Trädgårdspyssel och midsommarfirande

Nu när man hämtat sig efter sillar och nubbar återvänder fokus till trädgården igen. Det har regnat och regnat och man har knappt kunnat gå ut genom dörren utan att bli helt genomvåt. Jag hörde någonstans att juni 2012 kommer att gå till historien som en av de allra ”vattenrikaste”. Kul att man fick vara med… Bilden här ovanför togs på Rosenterrassen dagen innan midsommarafton och det är sådana dagar man får klamra sig fast vid när molnen hänger tunga. Jag gillar kombinationen – mustigt gul iris med mjuka fluffiga kronblad mot den spetsiga, nästan metalliskt lila Allium christophii strax nedanför. Lammöron och fingerborgsblomma mjukar upp runtomkring.

Även om det är härligt att bara gå runt i trädgården och se alla färger och känna alla dofter tar det inte lång stund innan jag bara måste ge mig på något projekt. Det är bara att välja och vraka, det finns alltid massor man kan ta tag i! Denna gång är det dags att göra något åt den lite irriterande lutning vi länge har haft på Buxbomsterrassen. Vi sitter ofta och äter där och längs bordets ena sida lutar marken något ner mot rabatten bredvid. Det känns precis som att man ska trilla rätt ner i planteringen. Marken ska visserligen luta ner mot bigarråträdet men lutningen måste stoppas upp lite grann.

Lösningen blir att kanta rabatten med en liten naturstensmur. Vi kan sedan fylla på med lite extra grus utanför så kommer marken att bli lite planare. Utanför vårt svinhus har vi nyligen hittat ett nytt stenupplag och det är därifrån stenarna till denna mur kommer. Ibland (när man är i grävartagen) blir man väldigt irriterad på all sten som finns i marken här, men oftast känns det som en fantastisk lyx att kunna bygga med eget material.

Såhär blev det! Jag försöker varva små och stora stenar så att muren ser lite mer levande ut. Det får inte bli för perfekt, jag vill ha en kombination av stabilt och lite smått ostadigt. När man sedan fyller på med mer grus på utsidan och jord på insidan kommer de nedersta stenarna att hamna lite under marknivå och då ökar förstås stabiliteten. Den runda blå urnan till vänster står på ett betonggrått lecablock som man äntligen inte ser längre.

Trots helgens ihållande regn såg vi till att ha en riktigt mysig midsommarafton. Eftersom vi inte kunde fira ute i trädgården fick vi ta in så mycket som möjligt av den till sillbordet. Dignande arrangemang av luktpioner och nattvioler spred en härlig doft i rummet och vi skålade för lyckan att ha en alldeles egen trädgård – i alla väder…/S

Annonser

One thought on “Trädgårdspyssel och midsommarfirande

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s