Formklippa buxbom

Då var det dags igen! Trots buxbomssvampens hårda härjningar under sensommaren förra året har vi faktiskt några kvar att klippa i år! Det hade man sannerligen inte kunnat tro då.. Det kändes verkligen hemskt att gräva upp så många älskade plantor och elda upp dem, men när det väl var gjort var det faktiskt enklare att gå vidare!

Vildrufsigt och oklippt! För att försöka minska spridningen av svampen rengör jag skären på saxen med t-sprit nästan mellan varje planta.

Här har jag precis börjat på vårt stora klot! Det gäller att inte bli för petig, då kan det lätt bli hackigt. Bättre att arbeta fort och i stora tag.

Oklippt..

..och klippt!

Vill du veta hur man klipper? Det har jag skrivit grundligt om i ett tidigare inlägg som du kan läsa genom att klicka här: Klippa buxbom!

Oklippt..

..och klippt! Till höger vid pyramidens bas kan man se var den lilla häcken växte in förut. Den var först med att visa sjukdomstecken i form av bruna, döda fläckar och de var alla på baksidan, åt rabatten till.

Det är helt klart så att de plantor som stått i rabatterna med jord och perenner runt omkring sig är de som klarat sig sämst. De som står planterade med grus eller sten kring fötterna (givetvis jord under..) och lite mer luft omkring sig verkar må mycket bättre, i alla fall för tillfället. Vi har därför försökt att ”lufta” lite mer kring de plantor som finns kvar och om det går även lägga lite sten och grus kring basen på dem.

Förra året gick det alltså en låg, formklippt häck mellan den lilla pyramiden och det stora klotet, men den var vi tvungna att ta bort. Nu skall perennerna istället få häva sig fritt över muren och knyta an lite till vår härligt yviga trädgårdsentré (upp till vänster).

Det här är inte optimalt.. Den här lilla pyramiden måste få lite mer luft omkring sig! Och det skulle inte bara gynna plantans hälsa utan också tålamodet på den som klipper (ibland önskar man att man hade armar som en bläckfisk och kunde hålla undan alla nyfikna perenner samtidigt som man klipper..)!

De sista spretiga tussarna längst upp på vårt stora klot måste vi ta stegen till hjälp för att komma åt. De första åren var det väldigt krångligt att få till det, men desto mer man klipper, desto enklare och tydligare blir formen. Nu kan man nästan bara ”vila” saxen på formen och ta de utstickande årsskotten.

När Rosenterrassen blommar som mest är det skönt med de fasta, tydliga formerna som vilar på Buxbomsterrassen (upp till vänster i bilden).

Om man kan dra någon lärdom av den trista upplevelsen av buxbomssvampen så är det nog att mångfald alltid är att föredra. Naturen verkar avsky monokulturer och gör allt för att få bort dem! Att försöka använda sig av olika typer av växter i trädgården gör att den blir mindre känslig för sådana här angrepp, om någonting dör kan något annat ta vid! Istället för bara formklippt buxbom kanske man även kan ha formklippt idegran, liguster, dvärgsyren eller varför inte åbrodd!? Och istället för bara rosor kan man ha allsköns perenner och ett- och tvååringar! Vi tänker i alla fall försöka att undvika att bli alltför beroende av en enda art i framtiden. Buxbomsterrassen kommer fortfarande ha en del buxbom, men här kommer också finnas andra spännande formbara växter! Trädgårdsrummets stomme är fomklippt, men byggstenarna är olika../R

Annonser

5 thoughts on “Formklippa buxbom

  1. Så fantastisk trädgården ser ut! Varför kommer inte alla trädgårdstidningar till er och fotograferar?
    Förstår inte hur ni lyckas klippa det stora klotet.
    L D

  2. Ja, det där med monokulturer håller jag också på att tjata om – att det är förkastligt både i offentlig som privat miljö. Nä mångfald = inte alla äggen i samma korg – gillar jag. Jag har sett fina liguster- resp. spireaklot på sistone och testar själv japansk järnek.Har även tagit klack- resp. toppsticklingar på Ilexen för att se vad som funkar bäst – ska bli spännande att kolla in till hösten om och hur! Bara nu inte alla människor går och köper japansk järnek… en hel del platskolor har ju den som första alternativ till buxen.

    Kram

  3. Ping: Nya tag

  4. Ping: Ett hundliv i Tvååker – Internationell hundutställning … | abandowest

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s