Projekt Trädgårdsköket fortsätter

Så var det dags att ge sig på Trädgårdsköket igen. Vi har tidigare laserat och oljat bänkskivor, kaklat vid grill och handfat och satt upp krokar lite här och var. Nu har vi kommit till förvaringsutrymmena under bänkskivorna. Som man kan se på bilden ovan har vi satt upp reglar som ska bilda stomme till skåp med luckor. Skåpen ska bli täta och ”gnagarsäkra”.

Ett inte alltför vackert parti under trädgårdskökets diskho… Här skall rör och papperskorg döljas med en lämplig lucka.

Med lite överbliven panel har jag lyckats snickra ihop dessa två luckor. Öppning och stängning sker med enkla haspar i mässing. Smidigt och enkelt! Det är alltid befriande att snickra utomhus, man kan skräpa ner lite hur som helst, lägga verktyg överallt och bara ”bösa” mycket mer. Dessutom tycker inte jag att man behöver vara lika noggrann, det kan få vara lite snett här och var..

Under handfatet bryr jag mig inte om att bygga något riktigt skåp, det får räcka med en lucka. Lite lasyr på den så blir det nog riktigt fint.

Tre skåpluckor klara! Under den långa bänkskivan skall sedan tak och väggar till skåpen byggas. Jag har dock inte riktigt funderat färdigt på hur de ska se ut så jag lämnar det så länge.

Tills vidare nöjer vi oss med att lasera luckorna. Vi målar nog en gång till under sommaren för att få den lite mörkare nyansen som trädgårdskökets övriga bänkskivor har.

Samma sak med luckan under diskhon. Faktiskt tycker jag att den blev lite bättre än de andra två luckorna, undrar vad jag gjorde annorlunda?… Det var nog de lite grövre gångjärnen som som gjorde skillnaden. Lite mer rustikt helt enkelt.

Trädgårdsköket ligger på Rosenterrassen som är fylld med växter, de flesta i rabatterna men några i urnor och krukor. Även under regniga somrar som denna händer det att några växter skriker efter vatten och då måste man snabbt inställa sig med fyllda vattenkannor. Hur vore det om man slapp springa med dessa kannor? Om man kanske hade en slang i stället – en som inte syns? Det finns ju vatten indraget i Trädgårdsköket, så varför inte? En praktiskt ”självihoprullningsbar” spiralslang har tidigare införskaffats för liknande ändamål. Den ska vi nu använda!

Under diskhon hittar vi ett av vår trädgårds mindre mysiga ställen. Mörkt, fuktigt och kallt. Strunt samma, här ska ingen vara, bara lite skräp och slangar. På bilden syns den svarta slangen som leder till Trädgårdskökets vattenkran. Den ska vi använda för att koppla in den nya spiralslangen.

Kapad slang.

Lite kopplingar (och gängtejp förstås…)

Kopplingar monterade.

Färdigt för anslutning av spiralslangen.

Slangens sprutpistol hängs på en liten krok. Nu är det bara att öppna luckan under diskhon och dra ut slangen. Perfekt!

Slangen går att dra ut ungefär tio meter från Trädgårdsköket. Fullt tillräckligt för att nå det mesta.

Sådär! Luckorna på plats och bakom en av dem en grön (men just nu osynlig) vattenslang. Trädgårdskökets följetong fortsätter, får vi lite finare sommarväder framöver kan nog nästa del komma ganska snart…/S

Annonser

12 thoughts on “Projekt Trädgårdsköket fortsätter

 1. Wow! Det är liksom inte bara ett ”vanligt” utekök – det är ju ett riktigt kök! Snyggt och smart – den där gröna spiralen ska jag lägga till min önskelista – vill ha.

  Nu vill vi ha soool!

 2. Superhärligt!
  Hoppas nu att vädret tillåter att ni använder det mycket i sommar! En korkad fråga kanske, men hur håller träet för utomhusbruk? Är det impregnerat eller räcker lasyren som skydd för att det inte ska skadas eller slå sig?
  Kram

  • Hej Anna!
   Angående din träfråga: Bänkskivorna snickrades ihop av obehandlad furu, målades ymnigt med en grundolja för att sedan laseras i den behagliga nyansen ”espresso”. Vi laserade två gånger för att få en lite mörkare ton. Träet håller bra men man får lasera en omgång inför varje säsong. Vi tar förresten in skivorna på vintern. Jag antar att grovleken på brädorna är viktig, de vi har använt är nästan 5cm tjocka och då slår de sig nästan inget alls. Det kan dyka upp lite sprickor här och var, men med den årliga laseringen orsakar de inga särskilda bekymmer.
   Angående allt annat: Hoppas allt är bra och att vi ses i höst!
   Kram/Staffan

   • Aha! Tack för svaret:)
    Allt är väldigt bra och vi måste absolut ses i höst!
    Kram

 3. En spiralslang skulle jag behöva till min balkong, men vad säger grannarna då månn tro?
  Tyckte mig känna igen en hängande skärbräda. Var har ni hittat den?

  • Hej Faster Py!
   En sådan slang skulle passa perfekt på din balkong! Grannarna kanske giver sitt samtycke om du erbjuder dig att vattna deras balkonger också. Räckvidden bör vara tillräcklig för åtminstone några balkonger… Skärbrädan? Den har vi fått, men jag vet inget om dess ursprung.. Det kan vi väl utreda över ett glas vin i trädgården, kanske redan under nästa vecka??…
   /Staffan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s