Kryddterrassen och en Te-bukett

Det är verkligen fantastiskt att ha en egen örtagård! Här är alltid fullt av spännande dofter och det händer alltid någonting, humlor tumlar runt bland Apotekarrosorna, ett gäng fjärilar uppvaktar lavendeln och över kungsmyntan är det ett nästan dånande surr från alla möjliga insekter.

Muskatellsalvian (bakom rosen till vänster) har en underlig lyskraft med sin ljusvioletta blomning. På nära håll ser den inte mycket ut för världen, men lite på avstånd som bakgrund åt andra växter är den verkligen häftig! Dessutom har den en väldigt distinkt och stark kryddoft. Tänk bara på att den är tvåårig, första året efter sådd bildar den en tjusigt silvrig bladrosett som blir ganska stor men den blommar inte förrän andra året. Jag försöker därför se till att ha lite olika generationer igång samtidigt (vilket inte alltid lyckas..) så att jag kan njuta av blomningen så mycket som möjligt.

Har man inget uppslag till middagen är det bara att bege sig ner hit och låta sig inspireras! Här finns dofter och smaker som kan förvandla vad som helst till en lyxmåltid. Och letar man efter inspiration till form och färg finns inga gränser alls..

Denna supersöta temynta, Monarda `Pink Lace´, har plötsligt börjat sticka upp sina rufsiga små huvuden bland rosorna. Den är ett reafynd från förra året och jag hade nästan glömt bort den, men oj vad bra den matchar rosorna fint!

Den ettåriga vallmon har börjat ge upp sin blomning något, men det gör ingenting alls när de får så här vackra frökapslar! De är en prydnad i sig!

Lavendlarna blommar på som bara den och de verkar gilla sina ”grusplanteringar” bra. Nästa år hoppas jag att den vita längst fram i bilden blir lika stor som den blå kusinen bakom..

De härliga och tacksamma ringblommorna är också igång och blommar nu!

Den här tjusiga ringblomman har sortnamnet `Zeolight´ och har bildat en tät, fin rad utmed sparrisen. Blomman är nästan otrolig i sin form och sin härliga aprikosfärg och på undersidan av kronbladen är den alldeles körsbärsröd!

Tänk vad många roliga Allium det finns! Den här heter Allium sphaerocephalon, Klotlök.

Visst är den häftig! Först alldeles grön för att sedan långsamt övergå i lila, nästan självlysande!

Längst ner på Kryddterrassen åt vår bösyta till står en rödbladig fläder ihop med två ljust rosa och ibland persikofärgade rosor (`Astrid Lindgren´ och `Albertine´). Det är en av mina favoritkombinationer, det dramatiskt mörka mot det mjukt ljusa! Effekten blir ännu bättre av malörten bredvid som blandar sig med blodtoppens mörkt lila små bollar..

Som vanligt ger Kryddterrassen mig massor av inspiration! Varför inte ge bort en kopp te? Jag plockar ihop en bukett av idel, ädel, te-ingredienser, örter som kan hängas upp och ner och torkas eller njutas direkt! När blommorna är förberedda och ihop-bundna lägger jag lite blött papper runt stjälkarna.

Sedan hamnar det blöta i en liten plastpåse..

..och så inslaget! Rött silkespapper och prickigt band. I min lilla te-bukett finns röd temynta, smultronblad, svartvinbärsblad, citronmeliss, grönmynta och anisisop. Kanske skall jag komplettera buketten med lite honung och någon skiva citron också..?! /R

Annonser

2 thoughts on “Kryddterrassen och en Te-bukett

  1. Så spännande med en tebukett! Har ni testat smaken den här?
    Snart kommer jag till er trädgård.
    Faster P

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s