Trädgårdsmys bland frukt och bär

Även på Frukt- och bärterrassen händer det saker. Blommor övergår i frukt och bär och man kan alltid hitta något litet sött att stoppa i sig. Det är just nu favoritplatsen i trädgården, dels för alla godsakers skull (som hänger på bekvämt avstånd) och dels för att man både kan sitta uppallad med kuddar på bänkarna eller lägga sig på gräset en stund.

Man kan också sätta sig på den solvarma, upphöjda rabattkanten och äta lite smultron. Helt klart en av de allra trevligaste marktäckarna! Friskt, grönt bladverk som snabbt täcker in en jordyta, vacker blom och hela tiden nya och supersöta bär!

Vårt Björnhallon, eller Tayberry, är översållat av stora, tunga bär. Tyvärr är många av dem en aning sura, antagligen eftersom de inte fått tillräckligt med sol, men ibland får man ett som är perfekt solmoget och det är en ren njutning.

Cydonia oblonga, vårt äkta lilla kvittenträd, har övergått från den fantastiska blomningen i våras till dessa små ludna frukter. De är verkligen näpna med sin gula färg och sin luddiga päls! Trädet har bara stått två säsonger på plats och redan blommat och satt frukt och dessutom haft en rejäl tillväxt. En riktig favorit!

Och så mullbär förstås! Jag älskar verkligen den söta, lite dova smaken och kan inte sluta förundras över hur ett så litet bär kan smaka så mycket. Fast som sagt, det syns om man ätit mullbär, det kladdar överallt!!

Vinbärsbuskar till höger i bilden.

I år har ett gäng med unga Koltrast-ligister härjat runt bland våra röda vinbär och buskarna ser faktiskt ganska sorgligt tilltufsade ut. Vi får förstås skylla oss själva eftersom vi inte har hunnit med att skydda buskarna ordentligt, det får bli till nästa år.

Men, men det räcker trots allt till oss också och jag kompletterar med vita vinbär (som de faktiskt låter vara) och får ihop lagom till en omgång kryddgelé! Finns det något godare tillbehör ihop med brunsås och kantareller? Dessutom en bra ”gå på kalas”- present..

Tjusig färg! Tar man bären tidigt, medan de fortfarande är lite omogna, har de som mest pektin och geléar sig mycket bättre än när de blivit mer mogna.

De svarta vinbären är till min lycka ingen koltrast-favorit, så de finns i massor! Ljuvligt gott till både saft och sylt (tycker jag..).

Efter allt geléande och syltande är det skönt att krypa upp i myshörnan på Frukt- och bärterrassen igen, nu när det äntligen blivit lite sommar!

Myshörnan bjuder på en härlig utsikt över köksträdgården nedanför som långsamt börjar att piggna till i värmen. Tänk vad några dagars värme kan göra! /R

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s