Rabattfixning

Sommaren rusar på och snart är dags för augusti?!! Trädgården ser lite trött ut men efter tre fantastiska månader med underbar fägring då den verkligen presterat sitt bästa är det kanske inte så konstigt. Den senaste tidens slagregn gjorde dessutom bryskt slut på det sista av rosblomningen. Även dalgången där vi bor har ändrat färg, grönskan är nu dovare i tonen och åkrarna och dikesrenarna skiftar i brunt och mörkt gult.

Rabatterna är hängiga och lite färglösa och därför lyser våra blommande palmliljor, Yucca filamentosa, desto klarare! jag bara måste visa några bilder på dem!

Visst är de osannolika? Riktiga primadonnor.

De vackra klockformade blommorna ser nästan ut som om de vore formade av vax..

Sensommarperenner som den röda Rudbeckian till vänster i bilden har precis börjat att slå ut och lammöronen till höger om dem har just blommat över.

Tillbaks till dagens (och kanske veckans..) projekt. Rabatterna behöver en uppfräschning  för att kunna ladda om inför sensommaren. Överblommade perenner måste klippas ner, sensommarperennerna behöver stöttas upp och de sista, vissna rosorna skall klippas bort. Dessutom är det bra att se över hur mycket plats ettåringarna egentligen tar så att de inte hämmar de nya perennerna.

Centifoliarosen `Cristata´ till vänster i bilden behöver putsas och gurkörten nedanför måste tas bort så att höstanemonen bakom kan få lite utrymme. Lavendeln har också blommat färdigt och skall klippas. I bakgrunden syns en rosenröd rölleka ihop med en kärleksört som inte slagit ut än.

Högarna växer! Stäppsalvia och lammöron har blivit nedklippta. När blomstänglarna väl är borta passar jag på att ta det ogräs som trots mörkret lyckats gro under perennerna. Det är inte särskilt mycket men det är lika bra att ta det nu direkt innan de kan dra nytta av det nya solljuset. På så vis får perennerna ännu en gång övertaget och hinner växa på sig igen innan nytt ogräs hunnit gro.

Tanken är att få rabatterna, kanske främst på Rosenterrassen, att ändra utseende. Från att ha fungerat som bakgrund åt rosorna är det nu perennerna själva som skall ta över huvudrollerna och färgskalan skall glida över åt lite mera vinrött och lila. Detta har vi jobbat på de senaste åren och långsamt börjar det att ge resultat. Rosenflockel, Röd Rudbeckia, Höstastrar och Japanskt gräs har tagit fart ordentligt nu och bildar faktiskt redan hyfsat stora bestånd. Men det räcker inte bara med att ha växterna, de måste synas också och därför är nedklippningen av utblommade rosor och för- och högsommarperennerna så viktig. Att göra en rabatt som skall ha flera höjdpunkter under säsongen är klurigt och tar tid att åstadkomma!

När de trötta, utblommade lammöronen klippts ned, ser man plötsligt andra saker i rummet. Som tex. lampborstgräset till höger som kommer att få ax om några veckor.

När klippandet, rensandet och stöttandet väl är klart kommer det förmodligen se lite prydligare ut, men det kommer också att se lite kalt ut och det tar ett tag för rabatterna att komma igång igen.

Även om Rosenterrassen tar en blom-paus nu så finns det blommor på annat håll! I Köksträdgården blommar sommarblommorna som bäst och med en gammal soppterrin som vas gör jag ett arrangemang i en något mer sensomrig färgskala. Medan skymningen smyger in i trädgården känner jag mig full av förväntan inför vad sensommaren skall bjuda på.. /R

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s