Nu i Köksträdgården

Hur går det med köksträdgården? Jo, den prunkar faktiskt, trots den kalla sommaren och trots att den inte blev odlingsklar förrän i våras! Med en så trög start kan man inte förvänta sig underverk, men det som den faktiskt producerar gör vår vardag till en fest!

Vi har båda varit på det klara med att vi måste se detta år som en test-säsong för köksträdgården, vad blev bra och vad blev det inte? Vad kan göras bättre till nästa år?

Den vita slangen smälter verkligen in fint i miljön! Eftersom vi har en slang i andra änden av köksträdgården också behöver den inte vara så lång och blir därför lite mer lätthanterlig.

Något som har fungerat väldigt bra i år är bevattningen som Staffan pysslade med under försommaren. Vatten drogs in till varje bädd och två ”vanliga” slangar kopplades in i varsitt hörn av trädgårdsrummet. I bäddarna kopplades sedan antingen droppslang på eller dysor. Eftersom varje bädd har sin egen anslutning kan man växla mellan de olika bevattningstyperna beroende på vilken gröda som odlas i bädden just det året. ENORM arbetsminskning, tack vare bevattningen kan man nu ägna sig åt roligare saker än att stå och vattna timmavis! Blir spännande att fortsätta prova ut under nästa år..

Den tröga sommarvärmen och det blåsiga läget har gjort att ärtor och bönor inte klättrat så bra som jag hade hoppats upp på hasselburen.

Men skörd ger de ändå! Denna vackra vaxböna av sorten `Dragon Langerie´ har fantastiskt god smak!

På minus-sidan finns blåsten. Det blåser alldeles för mycket in i köksträdgården. Att läget för trädgårdsrummet är öppet och ljust är nog så bra, men vindarna blåser lätt bort värmen och skadar grödorna. Därför skall ett vindskyddande staket sättas upp ovanpå muren, främst åt väster. Det får jag säkert anledning att komma tillbaka till senare..

Är inte Ringblommor underbara? Snällt kommer de upp varje år vare sig man sår dem eller ej och jag tycker verkligen inte att någon köksträdgård borde vara utan dem!

De inspirerar mig till ett gult- och orangesprakande sensommar-arrangemang med ringblommor, dahlior, vallmokapslar, vit flox, hortensia och ulleternell.

Den söta Rosenskäran i ett sommarregn! Utmed muren till vänster om slangen är det tänkt att perennalisten skall vara.

En köksträdgård har ju främst sin högsäsong under hög- och sensommar och i våras tyckte jag att den var lite väl kal och tråkig. Bar jord och sten och grus behövde någon motvikt tidigt på säsongen. Efter diverse besök i andra härliga köksträdgårdar kom vi fram till att en liten perennalist skulle göra sig bra mot den lite kala västmuren. Så får det bli! Rabatten är tänkt att bli ganska långsmal och innehålla lökväxter och perenner som delvis kan användas till snittblommor. Det är bara att börja gräva upp det grus man precis lagt dit..

I en av bäddarna provade jag den blådaggiga purjon `St Victor´ ihop med nigellan `Mullberry rose´. Det blev en mycket lyckad kombination med de lila och blå tonerna som går i och ur varandra. Dessutom finns det väl ingen sommarblomma som kan hålla tidig morgondagg lika vackert som en nigella i sitt finflikiga bladverk.
Närbild på `Mulberry rose´. Visst blir man förälskad!

Solrosorna häver sig ut ur kantrabatterna och gör det näst intill omöjligt att måla muren bakom!

När murandet och jordbearbetningen var färdig i våras satte vi igång med målningen av murarna, men så satte regnandet igång och växterna började växa. Så hela östsidan har förblivit omålad! har vi tur blir det en låååång eftersäsong..

Jag sätter mig ner på en av odlingsbäddarnas kanter och ser mig omkring. Detta är trots allt en helt ny plats som aldrig i denna form sett augusti förut. Här är väldigt trivsamt. De regelbundna, likstora bäddarna öppnar upp till nästan gränslös kreativitet! Nästa år kommer de att se helt annorlunda ut, bara min fantasi sätter gränser.. Svalorna verkar gilla köksträdgården de också och de pilar fram och åter över bäddarna för att sedan pusta ut en stund på växthusnocken. Idag blåser det inte och mellan murarna ångar det från grus och bäddar efter förmiddagens regn och det doftar fuktig jord och den där spännande, lite kryddiga doften av grönsaker. Kanske skall jag sitta kvar en stund och drömma fram växthuset?… /R

Annonser

One thought on “Nu i Köksträdgården

  1. Tänk om man kunde få en sån här köksträdgård!!! Själv får jag nöja mig med balkongens tomatplanta och lite gräslök, persilja, rosmarin och salvia.
    L D

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s