Fjärilstider!

Varma dagar med mycket sol och svaga, ljumma vindar – perfekta fjärilsdagar! Buddlejan blommar för fullt och de fjärilar som råkar flyga förbi faller genast offer för dess oemotståndliga dragningskraft. Vartenda flygfä verkar som besatta av buddlejans nektarrika blomklasar. Det är inte så konstigt att den brukar kallas fjärilsbuske…

Har man tur stannar en pärlemorfjäril (i detta fall en silverstreckad sådan) upp en stund och man kan få lov att fotografera den. Men man måste vara snabb, för pärlemorfjärilen är en rastlös själ som sällan sitter länge på ett och samma ställe. När den snabbt flaxar runt bland alla blommor har den också en förmåga att stressa upp andra fjärilar. Den liksom knuffar lite här och var och får andra mer lugna fjärilsarter att chockat avbryta sin måltid och flyga upp helt i onödan. Innan de verkar fatta vad som hänt är pärlemorfjärilen långt borta..

Citronfjärilen är alltid lika trevlig att träffa på. Den flyger riktigt tidigt på våren och brukar tillsammans med nässelfjärilen var en av de allra första fjärilar man ser. Det är hanarna som har den gula färgen, honorna är vita.

Det är inte bara Buddlejan som lockar till sig fjärilar, rabatterna är så här års fulla av alla möjliga fjärilsfavoriter. Solhatt, bolltistel, martorn, rölleka, rosenflockel och ullenternell är bara några av de blomster som fjärilarna gärna besöker.

En lite luggsliten pärlemorfjäril har hittat en röd solhatt – fast vit – att kalasa på. Så mycket som den fjärilen flyger runt är det inte konstigt att vingarna blir slitna. Ett påfågelöga suger lugnt och stilla nektar i bakgrunden.

Hos oss är påfågelögat detta års allra vanligaste fjäril. Tidigare år har vi endast haft några stycken då och då, men i år fullkomligt kryllar det av dem. De är större än de flesta andra fjärilar i vår trädgård och de märks verkligen när de flaxar förbi med tunga vingslag.

Nässelfjärilen verkar ha sin högtidsperiod lite tidigare på säsongen. När kungsmyntorna blommar som mest ser man stora mängder av denna fina fjäril. Just nu i buddlejatider syns den nästan inte alls. Undrar varför? Den har ungefär samma krav och beteende som påfågelögat och den finns det ju massor av. De kanske ligger och lurar någonstans i väntan på att tillsammans med amiralfjärilen få frossa i halvjäst fallfrukt i äppelträdgården?

En sensommarfavorit är kartfjärilen som hittat hit till oss under de senaste åren. Inte förrän i början av 1980-talet observerades denna speciella fjäril i Sverige. Den har invandrat till Skåne från Danmark och har nu hittat till oss här i Halland. Martorn verkar vara en favortiväxt…

Det som är så speciellt med kartfjärilen är att årets första generation ser helt annorlunda ut än generation nummer två. Fjärilarna på bilderna ovan tillhör den sistnämnda, den första generationen är orange med mörka fläckar och den har jag ännu inte träffat på i vår trädgård.

Ser man en obestämd, lite blek brun fjäril som flaxar förbi, sätter sig på en blomma och demonstrativt fäller ihop vingarna så att den nästan inte syns är det förmodligen någon sorts gräsfjäril. Det finns en hel massa olika arter som vid en snabb blick ser nästan likadana ut. Har man tur och får se dem sitta still ser man att de faktiskt är väldigt olika. Tyvärr lider de av samma rastlöshet som pärlemorfjärilen och sitter helst inte stilla någon längre stund. Fjärilen på bilden är en slåttergräsfjäril. Man ser det enklast på den ensamma ögonfläcken och det svagt gula fältet på det främre vingparet.

En mindre guldvinge låter sig väl smaka av ulleternellens nektar. Guldvingarna har en tråkig ovana att nästan aldrig veckla ut vingarna fullt ut. Antingen har de vingarna helt ihopfällda eller så håller de dem halvt utfällda så att man inte riktigt kan se vingarnas vackra mönster. Jag smög en bra stund på just den här fjärilen och lyckades till slut få åtminstone ett vingpar att fastna på kameralinsen.

Så slutligen en lite större fjäril som framgångsrikt skrämmer bort alla andra flygfän… Jag letar febrilt i alla småkrypsböcker jag kan hitta, men arten är mycket svårbestämd.

Jag går bet på artbestämningen, men med tanke på artens färgglada yttre och dess envisa hoppande och flaxande framför kameran tror jag att den måste höra till släktet linslusarna…. /S

Annonser

2 thoughts on “Fjärilstider!

  1. Så mycket vackra fjärilar som hittat till er trädgård. Jag väntar fortfarande att några ska komma till min balkong men i år har jag ännu inte sett dem trots att jag har en fjärilsbuske. Men förresten, linslusen kommer ju på besök då och då i allafall.
    L D

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s