Vinrött och guld

Härliga dagar i trädgården! Ljuset faller in i en annan vinkel nu och ger våra sensommar-rabatter en nästan glödande värme. Vinrött kantat av guld är vad jag alltid längtar efter när sommaren går mot sitt slut!

De tokiga astrarna har slagit ut i sina krukor och de är som små glada fyrverkerier med sina strålande blommor! Det är gräsens tid också och de ger rabatterna rörelse och i sina skira vippor fångar de det varma sensommarljuset.

Sommarastrar, `Fairy Romance´.

Vår Rosenterrass har väl aldrig varit så vacker i augusti förut! Jag kan inte låta bli att tänka på allt vårt slit med denna rabatt. Först med anläggningen och sedan med att få till det med växterna. I denna delen av trädgården där vi faktiskt är från tidigaste april till långt ut i oktober måste det vara relativt fint hela tiden och det måste finnas flera ”toppar”. Det är först i år som vi lyckats få till tjusning ända fram till nu!

Och mer lär det bli! Här är den underbara kärleksörten Sedum telephium `Herbstfreude´. Nu är den vacker i sitt lysande gröna knoppstadium och om några veckor är den fullt utslagen i mörkt rosa.

Bland solhattar och Molinia väntar den gamla tåliga och pålitliga höstastern på sin tur att glänsa. Det dröjer också ett tag till och än så länge har den bara små, duniga knoppar längst upp på de höga stjälkarna.

Det känns som om Rosenterassens rabatter i år håller ihop med sitt färgschema, färre sorter men större mängd av varje. Sensommaren förra året ägnade jag mycket tid åt att utvärdera vad som passade in och vad som helt enkelt måste bort. Trots att rabatten är ganska stor är det ändå inte så många olika sorter den tål, särskilt inte om man skall få plats med perenner för olika tider..

Naturligtvis finns det mycket kvar att göra, luckor som måste fyllas, växter som borde byta plats osv, men i det stora hela är det ändå skönt att känna att det arbete man lagt ner lönar sig!

Kryddterrassen är lite mera dämpad, men även här skjuter astrarna upp sina fyrverkerier och ringblommorna kämpar på förstås.

Det blir inte många persikor i år pga den kalla våren men de som blir ser verkligen fina ut!

Och i köksträdgården? Ringblommor i guld..

..en mörk ettårig Praktvädd av sorten `Magic night´ som snart slår ut!

Och min nya favorit-nigella `Mullberry rose´ som nu börjat få sina ståtliga frökapslar. Vad kan man likna dem vid? De ser ut som något ur ”Tusen och en natt”, en pösig turban eller en dyrbar spira åt en kalif..

Köksträdgården är även den full av vinrött och guld och dofterna här fyller mig med sensommar-nostalgi. Det är dags för kräftkalas och lyktor, varma filtar och trädgårdsmys i pergolan../R

Annonser

One thought on “Vinrött och guld

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s