I vått och torrt…

Härom morgonen vaknade jag strax före väckarklockan, tittade ut genom fönstret och fick se en yrvaken morgonsol som kämpade sig genom nattens kvardröjande dimslöjor. Ett sådant härligt morgonljus! Det hade regnat och åskat rätt ordentligt dagarna innan, så det kändes verkligen nödvändigt med lite värmande solstrålar.

Solhattar och kungsljus gläds åt det återfunna solskenet. 

Men nu var det ju inte trivsam morgonstämning jag hade tänkt skriva om utan något helt annat som jag kom att tänka på under min morgonpromenad: Regn, vatten och dränering. Låter inte särskilt spännande kanske, men jodå, faktiskt finns det mycket intressant att ta upp inom detta högst aktuella område. Förra helgen öppnade sig himlen helt och hållet över vår trädgård, jag tror att det föll över 75 mm regn under lördagnatten. Sedan fortsatt det en bit in på söndagen innan det klarnade upp och solen fick titta fram.

Jobbiga frågor bearbetades i våra hjärnor. Hela vår trädgård ligger ju i en sluttning så vi kände oss lite oroliga över vattenmassornas framfart. Hade murarna rasat? Fanns det några planteringar kvar? Fanns det något grus kvar? Fanns något kvar överhuvudtaget? Väl ute på buxbomsterrassen såg det ut som om inget hade hänt. Det enda vi lade märke till var hur otroligt prydligt allt grus såg ut. Det hade packat sig och såg nästan ut som röd asfalt. På nästa terrass likadant och nästa och nästa… Inte en pöl så långt ögat kunde nå. Vilken tur! Eller är det verkligen tur det handlar om? Egentligen inte, för tänker jag efter har vi systematiskt jobbat med att få bra dränering genom våra terrasser. Vi har fyllt upp med grus bakom murarna och med hjälp av täckvävar hindrat jord att blanda sig med det mer porösa gruslagret. Vi har överlag använt ganska sandig och genomsläpplig jord på alla terrasser – utom köksträdgården. Där blev vi tvungna att dränera förra året (se inlägg ”dränera köksträdgården”) och efter det har vattnet snällt strömmat förbi även där.

Annat är det i den grönare delen av trädgården…. Där finns mängder av underjordiska kanaler som drar till sig hur mycket vatten som helst. På de allra flesta ställen är det bara bra, vattnet rinner förbi och blir sällan stående – ett ganska gynnsamt läge för många växter. Särskilt träd och buskar verkar tycka om det rörliga vattnet och placerar vi dem bara på rätt ställe etablerar de sig rekordsnabbt. Dock finns det ställen där vattnet har svårt att rinna undan. Ett typiskt exempel syns på bilden ovan. Flocknävor och daggkåpor som annars är ruskigt lättetablerade har till och med här svårt att ta sig.

En och en halv meter längre bort ser det helt annorlunda ut. Likadana sticklingar planterade vid samma tillfälle och de är minst tre gånger så stora! Tänk att det kan vara så stora skillnader i en och samma plantering. Dessa plantor står kanske en eller två decimeter högre upp än de ”vattenskadade” och tydligen räcker det för att det ska göra skillnaden mellan succé och fiasko. Jag gillar inte fiaskon, så det blir till att fundera ut lite smarta dräneringssystem även här. Vi har redan grävt ner ett rör lite längre upp i backen, men det är helt klart inte tillräckligt. Mer ska det bli!

Här står jag bakom kameran, torr om fötterna i mina morgontofflor och blickar ut mot det ”blötgröna” längre bort. Hade jag velat fotografera därifrån hade stövlar varit en bättre fotbeklädnad… På vägen in från morgonens promenad hör jag ett mantra i mitt huvud, ett råd till varenda trädgårdsägare här i landet: Terrassera mera! /S

Annonser

One thought on “I vått och torrt…

  1. Regnet har just börjat falla över balkonggolvet där man inte behöver tänka på att terrassera mera.
    Fast de stackars växterna i de väldränerade balkonglådorna börjar se ganska ledsna ut vid det här laget. Ska det aldrig sluta att regna????
    L D

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s