Beskärningsdags!

Idag är det dags att ta tag i beskärningen av lite allt möjligt i trädgården. Det är nu nästan mitt i den så kallade JAS-perioden (Juli, Augusti, September) då träden och buskarna har som bäst läk-kraft.  Jag tar med mig sekatören, sågen, grensaxen och den lilla stegen och ger mig ut i trädgården. Första projektet blir vårt vita Blåregn över vår trädgårdsentré. Det är sannerligen på tiden, väntar jag lite till tror jag att Blåregnet kommer att väva in hela vårt lilla hus med sina slingrande lianer!

Som sagt, OTROLIG växtkraft!

Även på insidan av planket har Blåregnet fått växa alldeles för fritt, här har den lyckats sno in sig rejält i Blomsterkornellen bredvid. Det är bara att ge sig upp på stegen och börja kapa..

En liten stund senare har jag lyckats producera den här högen..

..och vår entré ser något mer prydlig och ljus ut!

Om någon vill veta hur man går till väga när man klipper just blåregn, kan ni kika in på detta inlägg, ”Beskära blåregn”.

Jag försöker också komma ihåg andra träd/buskar som jag har gått och funderat på under säsongen. Kanske en gren här och en där, dags att beskära dem nu! Som på vår Blomsterkornell (i bilden till höger) som hela säsongen haft en ganska irriterande låg gren precis framför ingången. Nu skall den bort!

Som vanligt lägger jag snittet vid en annan gren så att skadan snabbt kan läkas över.

Nu är grenen väck! Förutom att man slipper få den i huvudet varje gång man traskar in genom entrén kan man nu också se in i den lilla planteringen lite bättre.

Ett annat irritationsmoment har varit vår levnadsglada rosenginst som plötsligt inte tycks ha någon koll alls på hur stor den skall bli. Som ni ser är den alldeles för stor, vi kommer inte upp för den lilla smittrappan till vänster längre och den stora trappan till höger är på god väg att försvinna den också!

Samtidigt är den ju väldigt trevlig, vintergrön, pigg och frisk och på försommaren helt täckt av underbara, vinröda blommor. Jag måste alltså gå varsamt fram så att buskens karaktär inte går helt förlorad..

Den här typen av buske är svår att ”formklippa”. Risken är nämligen att de yttersta topparna som klipps av dör in en bit och busken får som en trist, gråbrun färgton längst ut på de annars vintergröna grenarna. Man bör istället försöka klippa vid en annan gren eller ta en hel grövre gren ända nerifrån buskens bas. På så sätt föryngrar man samtidigt busken.

Klippt! Kanske blev den lite väl spretig men trapporna var ju tvungna att fredas. Luftigare ser den i alla fall ut och nu kan man faktiskt gå obehindrat även i den lilla trappan!

Härligt! Nu kommer jag till och med åt att rycka några maskrosor som vuxit i skydd av ginstens grenar hela sommaren..

Beskärningen går vidare, jag tar några grenar på magnoliorna i Körsbärsträdgården och sedan är nästa stopp vårt plommon på Frukt- och bärterrassen. Detta lilla träd kommer att ha väldigt begränsat utrymme för sin trädkrona i framtiden och därför är det bra att börja beskära det tidigt när grenarna ännu är lätthanterliga. Ju äldre trädet blir desto grövre blir grenarna och desto större blir snittytorna och stora ingrepp är svårare för trädet att läka. Det gäller alltså att ha en plan klar för hur man vill att trädet skall ta sig ut redan från början (om man inte har obegränsat med plats förstås!).

Puh! Många grenar blir det, trots att jag inte tagit så mycket på varje träd/buske! Även om det blir en del spring hit och dit för några enstaka grenar så vet jag att jag kommer att vara tacksam nästa år när säsongen väl drar igång.. /R

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s