Robotgräsklippare!

Vi har fått en ny kompis!! Direkt från Italien med en enda uppgift – att klippa vårt gräs! Ambrogio är fabrikatet och just vår modell heter L200 Basic. Förmodligen kommer denna nya trädgårdsinvånare få ett helt annat namn efterhand, det brukar tydligen bli så när man blivit lite mer ”tjenis” med varann.. Någon som har något förslag??

Hur som helst kände vi efter flera års intensiva trädgårdssäsonger att det där med gräsklippning inte riktigt var vår bästa gren. Vi gillar våra mjuka gröna gräsmattor och vill hemskt gärna ha dem kvar, men om de ska vara något att ha måste de vara välklippta. I våra fuktiga sluttningar växer dessutom gräset så det knakar, så klippning måste ske ofta. Vi behövde hjälp!

Hjälp anlände med lastbil och så blev det dags för installation och fördjupning i diverse användarhandböcker. Vi bestämde oss för att börja testa hur gräsklipparen fungerade på två ytor. Efterhand ska vi låta klipparen täcka in alla våra gräsytor, men det är lite saker som ska bli färdiga innan det är läge för det. På bilden ovanför ser man själva gräsklipparen, lite kablar, batteriladdare, manualer och laddningsstationen dit gräsklipparen tar sig när batterierna behöver laddas. Strömförsörjningen sker just nu med en provisorisk förlängningssladd, men vi ska till nästa säsong ordna med en fast elinstallation.

Gräsklipparen fungerar så att man omgärdar den yta man vill få klippt med en signalkabel. Man kan montera denna kabel på lite olika sätt. Dels kan man med hjälp av särskilda förankringsspikar fästa kabeln ovanpå gräsytan. Efter ett par veckor har gräset vuxit över kabeln så att den inte syns. Vi gjorde på detta sätt på de ställen där marken var som plattast. Där det var kuperat var det svårt att få kabeln att följa marknivån ordentligt. Gropar och kullar gjorde att kabeln på vissa ställen nästan hamnade i luften och säkert frestande att klippa av för en flitig liten robot..

Man kan även göra en fåra som man myllar ned kabeln i. Det finns särskilda maskiner för just detta ändamål som fräser upp en fåra och samtidigt liksom plöjer ner kabeln i backen. Väldigt praktiskt, men eftersom vi själva inte har någon sådan maskin fick en vanlig kantskärare duga. Vi skar 5-6 meter i taget och petade ner kabeln efterhand. Det gick riktigt bra och efter ett tag hade vi omgärdat våra båda gräsytor. Gräsklipparen kopplades in, laddades, programmerades och började klippa.

Nu följer några typiska ”före och efter”-bilder:

Vår äggformade gräsyta (Ägget – kort och gott) dagen innan gräsklipparinstallation.

Ägget tre dagar senare.

Ägget från en annan vinkel och ytterligare två dagar senare.

Den yta vi kallar för dammrummet (det finns ännu ingen damm, men planerna finns…) dagen innan installation.

Dammrummet tre dagar senare.

Dammrummet ytterligare två dagar senare.

Det är en fröjd att på morgonen gå ut i trädgården i något ärende, vilket som helst, och se vår lilla italienare susa runt för fullt i det daggvåta gräset. Resultatet har blivit fantastiskt bra på bara några dagar och vi är riktigt nöjda. Vi har fått justera kabeln litegrann, det blev lite för skarpa vinklar på ett par ställen och det tillsammans med ganska stark lutning blev svårt för gräsklipparen att hantera. Säkert dyker det upp fler saker att justera, men det vore väl konstigt annars – en stor del av livet i trädgården består väl av just problemlösning? Jag lovar att återkomma med fler rapporter i gräsklipparämnet..

En av mina favoritvyer i vår trädgård är från en gammal trädgårdssoffa i äppelträdgården. Här kan man sitta under äppelträdens kronor och blicka ut genom trädgården och bort mot kullarna på andra sidan dalen. En stillsam och lugnande vy som numera fått ett nytt, lite mera rörligt och exotiskt inslag. Man skulle kunna tro att det förstör allt det stillsamma, men för mig är det precis tvärtom – jag blir ännu lugnare och sitter gärna kvar en extra stund och väntar på att äpplena ska mogna../S

Annonser

4 thoughts on “Robotgräsklippare!

  1. Vilken härlig blogg! Vilken fantastisk trädgård!
    Jag är nybliven husägare med stor trädgård så jag letar inspiration och denna sidan ger mig en hel del av den varan, tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s