Höst i Trädgårdsköket, eller?

Regntunga skyar har avlöst varandra denna blöta inledning på hösten. Hos oss har det regnat på tok för mycket för min smak, så det kändes fantastiskt att få uppleva lite uppehållsväder under helgen. På söndagen vågade vi till och med tända grillen…

Med dekorativa inslag plockade i trädgården lockas vi ut till trädgårdsköket.

Tyvärr har vi inte kunnat använda vårt trädgårdskök så mycket den senaste tiden. Med dåligt väder minskar lusten att laga mat ute samtidigt som tröskeln ökar att faktiskt passa på när vädret blir lite bättre. Om man inte ska äta maten utomhus känns det inte heller logiskt att laga den ute i det fria. Det där blir en ond cirkel som man måste jobba aktivt för att ta sig ur. Vi vill ju vara ute så mycket det bara går!

Så i helgen tog vi oss samman, samlade ihop kastruller, fat och skålar och tågade ut till vårt mysiga trädgårdskök. Kanske var det en av de sista gångerna för i år?

Goda snittar med kantareller och räkor samt ett par väl kylda martinis har en magnetisk dragningskraft på två trädgårdsmästare.

Jag vill ta tillbaks det jag skrev alldeles nyss, det ska nämligen inte alls bli en av de sista gångerna trädgårdsköket används i år. Att man inte vill äta under bar himmel behöver ju inte alls betyda att man inte kan laga maten utomhus! Man får bara se till att det blir trevligt och roligt att hålla sig kvar där ute. Något gott att knapra på medan grillen håller på att bli varm, en god drink att smutta på när man hämtar några färska örtkvistar, kanske lite musik.. Ja, det finns massor av trevligheter som kan göra trädgårdens kök användbart långt fram på säsongen.

Solrosornas varma färg hjälper lejonkranen att härda ut trots höstens antågande.

Framförallt är det väl smaken och lukten av grill som håller oss kvar ute. Att grilla brukar ju höra sommaren till, men vi försöker att strunta så mycket som möjligt i vilken årstid det är.

Ett av årets bästa inköp var det gjutjärnsgaller vi inhandlade till grillen. Det är tredelat så att man lätt kan ta bort en sektion om man behöver fylla på med kol eller lägga kryddor eller rökspån på glöden.

Med en god glaze blir det extra gott…

Mörka moln skrämmer inte bort oss från köket..

Så med facit i hand och med (alldeles för mycket) mat i magen har vi nog lyckats klättra över hösttröskeln och återerövrat trädgårdsköket. Vi brukar tänka på och prata om hur viktigt det är att faktiskt använda sin trädgård och då gäller det inte bara brukandet av spadar och grepar eller skördandet av frukt, bär och kryddor. Att försöka leva så mycket som möjligt i trädgården ger en sådan guldkant på tillvaron att det är värt varje minsta lilla ansträngning. Gång på gång.

Sedan finns det vissa som inte bryr sig ett dugg om att det blivit höst. Gurkörten som fick dekorera vattenytan i denna skål tror visst fortfarande att det är sommar. Det tror nog jag med, för idag köpte jag en ny säck med grillkol…/S

Annonser

3 thoughts on “Höst i Trädgårdsköket, eller?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s