Äkta kvitten med frukter av guld

Det är mycket färg i trädgården nu, men på Frukt- och bärterrassen fångas ändå ögat upp av det lilla trädet i hörnet med de gyllengula frukterna. Trädet heter Cydonia oblonga på latin och kallas på svenska för äkta Kvitten, ett något förvirrande namn eftersom det lätt förväxlas med den mer vanliga busken rosenkvitten (Chaenomeles).

Det äkta Kvittenträdet har en lång historia som nyttoväxt, kanske främst som en lyxprodukt. Den första marmeladen sägs främst ha gjorts på Kvitten, i alla fall i norra Europa.. Trädet är inte så härdigt här i norden utan behöver ett varmt och soligt hörn av trädgården, gärna mot en södervägg. Vi har planterat den i ett vindskyddat hörn åt sydväst i en upphöjd bädd och hittills har den klarat två vintrar och i år är första gången det bär frukt!

Frukterna ser nästan ut som citroner, här lätt frysta i den första frosten!

Det blev ändå några stycken, tillräckligt för ett litet marmeladkok!

Kvittenfrukten äts inte som den är utan behöver tillagas på något sätt. Den doftar underbart, friskt och fruktigt och jag har hört (men inte hunnit prova än) att man kan sätta till lite kvittenbitar eller lite kvittenmos i en äppelpaj för att få den att smaka ännu mer ”fruktigt”. Nästan som en smakförstärkare.. Jag tänker prova att göra marmelad av vår första lilla skörd!

Det blev några burkar, och smaken är frisk och lite syrlig!

Men Kvittenträdet har fler trevliga egenskaper! På våren kommer bladutspringet med små, ihoprullade blad som är silvergrått ludna på undersidan. Strax därefter dyker plötsligt knoppar upp, också de inbäddade i silverludd först och sedan framträder en rosa, lite spetsig knopp.

Knopparna är ganska stora och rullar upp sig som ett paraply..

Knoppen bleknar allt mer i vitt, men har kvar en fin rosa teckning.

De fullt utslagna blommorna är stora och väldigt populära bland alla möjliga insekter.

Har man en skyddad plats i sin trädgård kan jag verkligen rekommendera detta underbara träd! Även om man inte är så intresserad av att använda frukten så har man här ett träd med vacker vårblom och som på hösten dignar av gyllene frukter. Dessutom börjar det blomma tidigt, vårt började våren efter vi planterade det! Nu skall jag stuva in burkarna i vårt skafferi, hamstergenen gör sig påmind.. /R

2 tankar på “Äkta kvitten med frukter av guld

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s