Höstfärger!

Idag har det varit riktigt aprilväder hos oss – regn, sol, blåst och hagel om vartannat. Tittar man upp mot trädens kronor ser man dock att april är ganska långt borta. Lite för långt bort kanske man kan tycka, men jag vill envist framhärda att hösten har sin poäng den också. Lite funderingar och bilder från helgen kanske kan få er höstfrusna bloggläsare att hålla med (i alla fall litegrann) ….

Från vårt nästan färdigbyggda tak har man en fantastisk utsikt över den lilla dalen nedanför. För varje dag som går ändras färgspektrat, från att ha varit nästan helt grönt för ett par veckor sedan till de mängder av gula, röda, bruna och gröna nyanser som just nu dominerar. Under sommaren kan man lätt glömma bort att allt det där gröna består av ett helt gäng olika träd- och buskslag men olikheterna framträder tydligt i hösttider.

Det trädslag som utmärker sig allra mest är aspen med sina grenar fulla av rasslande guldpengar. Alarna till vänster på bilden bleknar i jämförelse med de skimrande asparna. Varför blir det så egentligen? Varför får inte alla blad höstfärger? Som hängiven ”naturnisse” med biologi som favoritämne måste jag ju rota lite i den frågan.

Här har vi ett bergkörsbär som ser att stå och brinna just nu i trädgården. För inte länge sedan var bladen mörkt gröna och satt stadigt fast på grenarna. Nu är de röda och gula och ramlar av hela tiden. Det som troligen händer är att trädet förbereder sig för vintervilan. Dagsljuset minskar och bladens fotosyntes sätts ur funktion, vilket medför att trädet inte kan producera tillräcklig energi för att växa och skapa nya blad. För att kunna överleva och producera blad och blommor nästa år måste trädet få vila.

I bladen finns en massa energi, så trädet försöker sno åt sig så mycket som möjligt av den. Klorofyll är en förening rik på energi i form av kväve, ett ämne växterna gärna vill komma åt. Klorofyllmolekylerna bryts ner och kvävet tas tillvara. När klorofyllet tas bort försvinner också bladens gröna färg vilket plötsligt ger andra färger möjlighet att synas. Den gula färgen (i form av karatenoider) finns till exempel i bladen hela tiden men det är först när klorofyllet är borta som den framträder. Asparna på bilderna i inläggets början är ett praktexempel på just detta.

Blomsterkornellen visar upp en intensivt röd höstfärg. Den röda färgen dyker upp av andra anledningar än den gula och färgens intensitet skiftar mycket år från år. Kyliga nätter omvandlas socker i växtcellerna till autocyaniner som ger bladen dess röda färg. Är hösten mild bildas mindre av ämnet och bladen blir helt enkelt inte lika röda. Soliga varma dagar och kalla klara nätter verkar vara den bästa kombinationen för eldigt röda höstfärger.

Även lite mindre trädgårdsinvånare kan visa upp färgprakt av rang. Denna euphorbia nöjer sig inte med en färgnyans…

Vissa växter får dock ingen höstfärg alls. Om man tar alen som exempel så behåller den sina gröna blad ända tills de trillar av. En teori kring det är att alen innehåller mycket kväve vilket medför att kväverika föreningar som klorofyll inte behöver brytas ner. Klorofyllet blir alltså kvar i bladen hela tiden. Kvävefixerande växter inom ärtsläktet (t ex blåregn) visar inte heller upp någon vidare höstfärg. Kanske kan de förse sig med tillräckligt mycket kväve via rötterna?

Vissa växter nöjer sig med höstfärgade blommor. Helenium ”Moerheims beauty”.

Det finns många fler anledningar till höstfärgernas uppkomst och funktion och säkert massor av olika teorier och modeller man kan tro på. Någon intelligent funktion finns det alldeles säkert, det brukar vara så när det gäller vår moder natur. Nästan ingenting sker utan anledning.

När kvällsljuset lägger sig över dalen kommer jag på den verkliga anledningen till höstfärgernas existens. De finns ju helt och hållet för vår skull! Hur skulle vi annars överleva den mörka delen av året? Hela sommarhalvåret avslutas med ett hejdundrande färgsprakande fyrverkeri som vi kan beskåda alldeles gratis! Eller som en rejäl sängfösare innan läggdags…/S

Annonser

3 thoughts on “Höstfärger!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s