Tankar om köksträdgården

Päronträdet väntar på en lämplig växtplats.

Nu är nästan allt nedvissnat i köksträdgården. Endast bädden med purjolök och persilja kämpar på, annars är det nästan sorgligt brunt överallt. Just idag har vi riktigt ruskväder. Det regnar från sidan och kraftiga vindbyar tvingar mig att hålla hårt i sydvästen, trots att jag knutit åt det föga smickrande hakbandet… Dagens projekt är plantering av två päronträd – Carola och Göteborgs diamant. Tanken är att de ska spaljéras och bilda en portal över trappan mellan bärterrassen och köksträdgården.

Köksträdgården i augusti med den trappstegsformade östmuren i bakgrunden.

En av de erfarenheter vi fått från detta första riktiga köksträdgårdsår (alla odlingsbäddar blev klara först till denna säsong) är hur utsatt köksträdgårdens läge egentligen är. Solen ligger på hela dagen och det är ju optimalt för odling av köksväxter. Det som inte är optimalt är att det exponerade läget även för med sig en utsatthet från de kraftiga västvindar som ofta når in till vår lilla dal. Det blir som ett rejält vindsug som utmanar alla köksträdgårdens kämpande frösådder. Vi behöver få till ett rejält vindskydd runt hela köksträdgården. I dagsläget har vi murar åt väst- och östsidan, ungefär 120cm åt väster och lite över 150cm åt öster.

Den västra muren.

För att få tillräckligt vindskydd ska vi bygga staket ovanpå murarna så att totalhöjden blir drygt två meter åt både öster och väster. Staketet görs inte helt tätt, utan lite mer som en kraftig spaljé som silar vinden. Utanför murarna har vi tidigare planterat häggmisplar, vresrosor och havtorn och de har till vår stora glädje börjat etablera sig riktigt bra. Framför allt häggmisplarna var hårt ansatta av rådjur i början, men nu har de blivit så grova att de lämnas ifred. Det tackar vi för!

Det blivande växthuset ska förhoppningsvis bli färdigt till nästa säsong.

Så mycket om skydd åt väster och öster. Åt söder kommer vårt växthus att sticka upp som ett effektivt stopp mot vindar och kylig nattluft från dalen nedanför. Norrsidan är sedan tidigare skyddad av resten av trädgården med huset längst upp och en skyddande ekbacke ovanför. På detta vis hoppas vi få den efterlängtade varma gryta som vi vill att vår köksträdgård ska vara. Säsongen 2012 har i och för sig inte bjudit på särskilt många ”gryttillfällen”, men hade vi haft staketen uppe skulle nog solens värme stannat kvar lite längre i odlingsbäddarna.

Visst skulle man vilja ha lite höjd och grönska i april. Perenn- och lökplanteringen ska ligga vid västmurens fot och i den ska två spaljérade äpple- eller päronträd sticka upp.

En annan reflektion kring köksträdgården är hur lång tid det faktiskt tar innan man får den där prunkande grönskan som är så tydligt förknippad med köksodling. Jag menar alla frodiga bönspaljéer, friska mangoldbestånd, virvlande squashplantor och allt annat grönt som under sensommaren bara väller fram. Så grön och fin som köksträdgården är i augusti, så kal och trist kan den vara på våren innan det börjat grönska. I övriga trädgården är det full fart från slutet av mars och ända fram tills nu.

Mispeln ska hjälpa oss att få grönskande höjd i köksträdgården.

Hur ska vi då få lite mer ögonfröjd lite tidigare på säsongen? Vi har diskuterat och bollat idéer fram och tillbaka hela sommaren och vi har kommit fram till att det framför allt är höjd som saknas. Staketen och växthuset kommer att ge köksträdgården en omgärdning som inte tidigare fanns. Det kommer att göra att hela trädgårdsrummet känns mindre och mer intimt. Dock räcker inte det riktigt, det behövs grönska också – grönska med höjd.

Två gropar snart färdiga. Vilken drömjord att gräva i, eller hur?!

Vips är vi tillbaka till de två päronträd jag grävde ner idag! Bågen de båda träden ska bilda markerar köksträdgårdens ingång och de kommer att matcha växthusets höjd på andra sidan riktigt bra. Jorden (eller vad vi ska kalla den) är riktigt usel där päronen står. Det tog flera timmar att få fram två hyfsade gropar i den hårda och steniga marken. Faktiskt kan de dåliga förutsättningarna passa riktigt bra i detta fall. Päronträden står liksom i krukor och kommer att ha det svårt att skicka iväg rötter alltför långt. Detta bör påverka trädens tillväxt och eftersom det är fråga om en ganska liten päronbåge gör det ingenting om träden inte växer alltför kraftigt. Päronträd har ju annars en förmåga att rusa i höjden något alldeles väldigt..

Blommande äppelträd gör vem som helst glad!

Spaljéring av fruktträd ska vara ett återkommande tema i köksträdgården från och med nästa säsong. Både äpple och päron ska planteras längs med öst- och västmuren. Längs västmuren kommer även en perenn- och lökplantering att anläggas och i den ska ett par av spaljéträden stå. Slutsummering av tankarna kring hur köksträdgården ska göras attraktiv 2013 blir alltså:

√ Höga staket                                                                                                                             √ Växthus                                                                                                                                         √ Spaljérade fruktträd                                                                                                              √ Perenner och lökar

För att vi ska kunna lyckas med detta är jag glad att vi har olika årstider här i landet för då kan man nämligen fördela arbetet under året. Ett bra koncept vi försöker använda är att fokusera på ramarna och de fasta installationerna under de mörka årstiderna. Då har man möjlighet att lägga allt krut på det gröna under växtsäsongen. Vi har på detta vis hittat ett sätt att leva med och i vår trädgård året om!/S

Annonser

One thought on “Tankar om köksträdgården

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s