Battery park

Det har varit mycket prat om USA senaste tiden, både presidentval och stormar och när jag såg några bilder på översvämningarna nere på sydspetsen av Manhattan kom några egna minnesbilder upp. Bilderna var nämligen från Battery park där vi var en mulen och lite snålblåsig dag i mars tidigare i år. Det är svårt att tro att det var samma ställe som översvämningsbilderna men tydligen har man haft tur och fått behålla parken i stort sett intakt. Följ med på en liten bildvisning från Battery park och dröm dig bort till tidig, knoppande vår..

Battery park ligger alltså längst ner på Manhattan och det är härifrån som turistfärjorna ut till Frihetsgudinnan går. Parken bjuder därför på fina vyer ut över vattnet.

Massor av julrosor! Planteringarna är verkligen påkostade, lite upphöjda, rejäla i storlek och med en stålkant runt om. Bevattningsexperten upptäckte också att det fanns nedgrävd automatisk bevattning..

Porslinshyacinter tittar yrvaket upp ur fjolårslöven.

Innehållet i planteringarna består av tidiga lökar och perenner i massor och vad man kunde utläsa av de gröna, spirande tussarna mellan lökarna så blir det även ett perennöverdåd senare under säsongen. De vackra gamla träden tyder på att det tidigare förmodligen var en mer ”vanlig” park här, kanske med träd, gräsmattor och promenadgångar som nu fått ett ansiktslyft. Piet Oudolf är den inte helt okände hjärnan bakom parkens nya utformning.

 Tjusig bänk! Och väldigt bekväm!

Mycket energi har lagts på olika materialmöten, som här där man låtit stora plataner stå kvar och ingå i stenkanterna.

En fantastisk detalj och väldigt enkel! Två flerstammiga häggmisplar i varsin rundel av vårstjärna. Att gatstenen lagts runt alltihop blir den där extra pricken över i:et.

Parken förändrar sig hela tiden medan man strosar utmed sjökanten och här och var finns mindre, lite mer privata rum där man kan sitta lite mer avskilt.

Magnolia på väg att slå ut..

Otroligt ambitiösa planteringar! Här en gräsrundel fullproppad med krokusar.

Fortsätter man vandra lite norrut längs västsidan dyker fler anslutande parker och grönområden upp. Här har vi South Cove Park där man återigen använt spännande möten mellan olika material. Att på detta vis låta stora vassa stenbumlingar vandra ut i stenläggningen och samtidigt väva ihop allt med lökplanteringar och yviga gräs ger ett härligt omväxlande och levande intryck.

Rejäla träbryggor och paviljonger leder ut i vattnet och man kan gå och sitta överallt.

Själva tanken är nog att få South Cove park att kännas som en lummig liten hamn med mycket trädetaljer och hängande lyktor överallt. Tittar man på bilder som visar hur det ser ut under sommaren verkar man ha lyckats. Inbjudande och småskaligt i en storskalig stad!

Enligt ”The Battery Conservancy” som sköter om parken har som sagt det mesta av parken klarat sig riktigt bra. Några träd som fallit och en rejäl saltvattensdos verkar vara det enda som hänt i området. Tur för New York-borna, för det behövs verkligen trivsamma gröna lungor i en så stor och bullrig stad. Bor man och jobbar högt uppe i en skyskrapa behöver man nog komma ner på jorden ibland. Det verkar man ha tagit fasta på, för just trivsamheten och tillgängligheten är utmärkande för hela Battery Park-området. Idéerna kan man gott ta med sig till våra svenska städer, för jag tror inte att det krävs skyskrapor för att åstadkomma något liknande hos oss. Grönt behövs alltid!/R

Annonser

One thought on “Battery park

  1. Fint att komma till New York igen. Tänk att det såg ut så i Battery Park, det hann jag aldrig se men det får bli nästa gång. Kanske t.o.m mina favoritträdgårdsmästare åker tillbaka till New York någon gång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s