Mera kompostera!

En blick ut i trädgården fick mig att ta mig samman och göra färdigt våra nya komposter.. Trädgården är fullkomligt dränkt i löv! Att lägga löv på sina planteringar är i teorin en väldigt bra idé, men har man som vi fullt av stökiga koltrastar och ständig vind blir löven inte kvar tillräckligt länge för att göra någon nytta. Om jag ändå vill ha löv i planteringarna måste jag antingen grepa ner dem eller förankra dem ordentligt med grenar. Är det mullhalten i löven man vill åt är det helt klart enklare att göra kompost av dem och sedan strö ut den färdiga komposten i planteringarna.

Brädorna skruvas fast för att täcka mellanrummet mellan pallarnas spjälor. 

Kompostering får det bli! Jag ger mig ut i den kalla novemberblåsten beväpnad med såg, skruvdragare och skruv. Till detta projekt har vi bestämt oss för att bara använda sådant vi har i virkesväg. Så jag rotar runt en stund bland gamla brädstumpar och annan bröte utanför vårt nybygge. Efter flera år av ständiga projekt är man otroligt väl försedd med bitar och stumpar av allt möjligt och jag hittar snart några lämpliga brädor.

När insidorna på de två kompostfacken är fodrade med brädor lägger jag ut lite tidningar i botten. Det är nämligen en del rotogräs som letat sig in i gruset från åkern utanför och med tidningar i botten har de svårt att ta sig upp i komposten. När tidningen väl förmultnat har även ogräsrötterna lagt av!

För att få växter och annat organiskt material att bli till kompost behövs egentligen bara att de ligger i en hög under några år. Det kan ta tid och är högen inte intäckt börjar det säkert att växa ogräs i den, men det blir i all fall tillslut jord av den! Så vad man egentligen gör genom att kompostera aktivt är att påskynda denna process.

Gamla växtrester från köksträdgården klipps i mindre bitar och hamnar i komposten.

Hur gör man då för att få en härlig, näringsrik kompost på så kort tid som möjligt? Det finns  några faktorer som hjälper till att påskynda det hela. Först och främst: Desto mer finfördelat materialet är, desto snabbare går det för nedbrytarna att börja tugga i sig det. Hur man gör detta är helt upp till hur mycket gamla växter man har och hur mycket tid man vill lägga ner på det.

Jag börjar att lägga komposten med ett lager av klipp från Köksträdgården. Kanske kan detta lite torra och fluffiga lager i botten ge lite luft underifrån åt de andra lagren?

Det går alldeles utmärkt att stå och klippa växtresterna i mindre delar för hand om man vill eller så kan man använda sig av en kompostkvarn. När vi har väldigt mycket klipp, som tex efter första perennnerklippningen under sommaren, brukar vi strö ut det på gräset och köra gräsklipparen över det några gånger! (se inlägget ”Klippa ner perenner” )

Ovanpå växtklippet hamnar ett lager av hyfsat välbrunnen kogödsel, full med pigga, röda små maskar! Att blanda i lite gammal ”färdig” kompost eller lite stallgödsel brukar verkligen få igång processen eftersom här redan finns ett hungrigt mikroliv!

Och så några kärror löv! Sedan börjar blandningen om igen..

Nästa faktor för att påskynda det hela är blandningen. Rör man runt i sin kompost lite då och då luftas den. Jag har till och med sett helt runda komposter som man rullar fram just för att åstadkomma detta! Att dessutom blanda lite olika komponenter i komposten påskyndar också förloppet. Jag brukar lägga i olika lager, som en tårta med fyllning ungefär! Blandar man torra, luftiga lager med mer kompakta och blöta undviker man en alltför sur och kompakt kompost där mikrolivet inte trivs.

Härligt rejäla bingar! Jag har ett ”spår” på varje sida om öppningen där brädorna ligger lösa. På detta vis kan man lätt anpassa höjden så att man kommer åt att arbeta med komposten. Det fina med att använda sig av pallar är att det automatiskt blir en ”dubbelvägg” runt om komposterna där man kan lägga frigolit för bättre värmeisolering..

Sist men inte minst: Värme! Mikrolivet som sköter själva jobbet med komposterandet behöver värme för att jobba på bra. Alltså, desto mer du värmeisolerar din kompost desto bättre. Det kan vara med halm, fiberduk, frigolit osv. Blir det riktigt kallt under vintern är det bäst att bara låta komposten vara ett tag tills kylan ger med sig.

Tokigt nog är det nästan lika roligt att producera egen kompost från trädgården som att tex odla fram grönsaker eller koka sylt. Den sista pusselbiten i kretsloppet sluts och känslan av att man har tagit vara på det mesta är faktiskt helt fantastisk! Äntligen kan vi börja kompostera mer effektivt! /R

1 tanke på “Mera kompostera!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s