Vad blev gjort i trädgården 2012? Del 1

fågelbadetvår

Som ersättning för ett av de stora buxbomskloten på Rosenterrassen planterades istället ett silverpäron och under det ställde vi ett tjusigt fågelbad.

Med ett nytt år framför sig känns det lite skönt att summera ihop vad som faktiskt blev gjort  2012. Detta är det första året sedan vi köpte hus och tomt som vi inte spenderat hela sommaren med att mura och putsa trädgårdsmurar. Mycket av trädgårdens ramar var på plats innan våren drog igång så pyssel med trädgårdsrummens inredning var årets stora grej. Äntligen lön för allt slit! Men året började med några små trädgårdskatastrofer som även gav lite annat att göra..Först ut var buxbomssvampen som angripit mer än hälften av våra plantor. Ett tungt beslut fattades, de angripna plantorna grävdes upp och eldades upp under vintern.

silverpäronovytdkökDet nya blickfånget på Rosenterrassen blev faktiskt bättre än det gamla (det gamla var en stor, klotrund buxbom)! Silverpäronet ger höjd åt rabatten och de silvriga bladen samverkar fint med de andra silvriga tonerna hos perenner och havtorn på denna terrass. Fågelbadet ger ett spännande blickfång både i sin vackra form och med sitt vattenblänk. Stilla kvällar kan man göra ett effektfullt arrangemang med flytljus och blommor på vattenytan som ger Rosenterrassen ett trolskt ljus.

stenkantruntrabbuxejklarDe tre tjusiga buxbomskloten som bildade avslutningen på den här rabatten på Buxbomsterrassen var svårt angripna och fick tas bort. Istället blev här en liten låg naturstenskant.

stenkantruntrabklarKlart! Nu passar rabatten faktiskt bättre ihop med resten av detta trädgårdsrum.

rasadeträdäppeltdEn vinterstorm drog ner två fruktträd i gamla Äppelträdgården och i ett av träden klängde en underbar Honungsros. Vad kunde göras? Trädgården skulle verkligen se tom ut utan trädet med rosen och rosen satt faktiskt kvar i backen. Vi bestämde oss för att resa upp trädet, bygga en ställning runt det och låta rosen klättra vidare. Ett stort rosenträd helt enkelt!

äppelsoffanvårRosenträdet med sin nybyggda ställning. Mellan stöden blev det plats för en mysig liten bänk.

äppelsoffarosorblomLite senare på säsongen när den stackars tilltufsade rosen blommar!

skaklaritdköket

Återvunnet kakel från byggåtervinning. Tjusigt!

Vårt trädgårdskök behövde ett litet ansiktslyft. Bänkskivorna slipades och målades, vi kaklade bakom handfat och grill och luckor gjordes till skåpen under bänkarna.

träskivagrillSkivan under grillen målas med täcklasyr.

nyaluckoritdköketDe nya luckorna innan de målats, byggda av panelvirke och lister.

rostervyåtkökVy med de flesta av Rosenterrassens förändringar synliga, Silverpäronet till vänster, kakel bakom grillen och luckorna under bänkskivorna.

vyejklaravinbärslådorFrukt- och bärterrassen fick en del inredning 2011, men det blev inte riktigt färdigt. Dags att fortsätta! Vinbären får varsin trälåda att växa i och en bänk och ett litet trädäck byggs vid den lilla gräsmattan. En upphöjd rabatt byggs i trä och planteras med lingon, murgröna och amerikanska blåbär. Dessutom planteras två äppelträd vid gräsmattan.

mkuddarovanhelaTidig vår och den nya inredningen på Frukt- och bärterrassen är färdig!

vyöverbänkarnaDet blev ett riktigt favorittillhåll! Vindskyddat och insynsskyddat och nära till mumsiga bär..

vyåtnordostDessutom en bra kvällssolsplats!

bokenIcke att förglömma! Vi fick äntligen färdigt vår trädgårdsbok, ”Planera din trädgård”!

Fortsättning följer! /R

Annonser

4 thoughts on “Vad blev gjort i trädgården 2012? Del 1

  1. Så otroligt mycket ni hunnit med under året som gick! Och många av de framtvingade förändringarna blev ju till det bättre! Gillar sittvrån på Frukt- och bärterrassen!
    God fortsättning!/Laila

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s