Vad blev gjort i trädgården 2012? Del 2

kökstdkrukordahliaEn av 2012 års stora trädgårdshändelser för oss var kanske ändå att köksträdgårdens ramar med murar, upphöjda bäddar och renrensad jord stod färdigt. Nu skulle vi få inreda vår egen lyxiga köksträdgård!

bevattkökstdslangBevattningen måste givetvis först lösas. Slang grävdes ner i gångarna och borrades in i de upphöjda bäddarna. Så nu kan man i varje bädd koppla på den bevattning som passar odlingen just där!

bevattkökstdkranenMen en vanlig kran måste ju förstås också finnas med en slang att vattna krukor med. Året innan hade denna tjusiga vattenpost murats upp.

vitslangobukettSå här fin blev den med kran och målning! Den vita slangen smälter tacksamt in i bakgrunden..

röttgruspåikökstd”Fingrus” skulle också på i ett tunt lager ovanpå det grå samkrosset. Skillnaden blev enorm! Den kalla, lite sterila trädgården kändes genast varm och solgassig!

krukfundamentputsasUtmed muren upp mot Frukt- och bärterrassen behövdes något som bröt upp den kala muren något. Fyra fundament att ställa krukor på sågades till och murades fast och sedan var det dags för puts.

krukorpåradkökstdEnkelt och effektfullt!

kökstdvyDet var ett härligt odlingsår trots att vädret inte var det bästa. Riktigt allt hanns förstås inte med, som ni ser på bilden återstår östmuren att måla och vindstaket skall sättas upp uppe på murarna. Några spaljerade fruktträd skall planteras utmed murarna, ett par drivbänkar byggas och så har vi ju växthusprojektet förstås!

urgrävtförstenmurkb

Urgrävt för en liten mur som skall markera slutet på gräset åt norr.

Körsbärsträdgården hade vi börjat pyssla lite med året innan och nu fortsatte vi det arbetet. Den lite långsmala sluttningen till trädgård behöver tydligare former och framför allt  måste gräsmattan minskas ner och formas till. Utmed alla planteringar läggs kantsten som håller perennerna inne och gräset ute. Dessutom kan gräsklipparen klippa hela vägen ut och man slipper onödig kantklippning.

stenmurkbfärdigNaturstensmuren färdiglagd och grusbädd klar för kantsten. Ovanför muren är det tänkt att bli en stor träd- och buskplantering med marktäckande perenner under.

rgräverutförkanterkbvidrosentreUrgrävt för grus och kantsten! Gräset här under vårt stora bigarråträd har fått en mjuk rundning.

stenkanterkbNylagd kantsten markerar vår gröna aveny!

husetmålasEtt annat projekt var själva huset. Ända sedan vi flyttade in har vi irriterat oss på färgen som gjort Buxbomsterrassen mörk och lite dyster. Nu var det dags! Huset målades i en bruten vit nyans och hela trädgårdsrummet fick ny lyster! Även när solen försvunner runt husknuten reflekteras ändå ett visst ljus av den nya vita färgen.

utbyggnadenvyåtbuxter

Första stenarna murade!

Men det fanns mer att ta tag i. Utbyggnaden! Huset har ingen riktig kontakt med trädgården som det är idag så vi bestämde oss för att göra en utbyggnad som stod i mer direkt förbindelse med tomten. En dörr rakt ut till Utsiktsterrassen och stora fönster var grundidén.

husetmutbyggpågfrånköketUnder sensommaren växte sig huset allt högre..

utbyggnadenfråntdköketOch nu strax innan jul sattes fönstren in! Murarna är som ni ser rödgrundade och till våren skall de putsas. MYCKET återstår att göra, men oj så fint det blir!

utbyggnadensydSom vi har slitit och mera slit återstår men som vanligt är lyckan över att beskåda vårt  eget verk en fantastisk känsla. Utbyggnaden knyter samman huset och trädgården och det finns nu äntligen möjlighet att få ihop de delar av trädgården som varit en aning diffusa. Vår trädgård kommer 2013 att komma närmre vår dröm om ett hem än någonsin tidigare. Ett hem som innebär avkoppling, stimulerande arbete, semester, lyx i vardagen och upplevelser för alla sinnen! Det skall verkligen bli spännande! /R

Annonser

7 thoughts on “Vad blev gjort i trädgården 2012? Del 2

  1. Så fint det är och kommer att bli! Jag sitter och hoppas på ett tillfälle att få se er trädgård i verkligheten 2013, har ni några funderingar på att ha ”öppen trädgård” någon gång? Den verkar vara riktigt sevärd! God fortsättning!

  2. Wow, wow, wow! Älskar ert bruk av sten och linjer. Så fantastiskt fint med de små pelargonavsatserna, tillbyggnaden osv osv. Nog för att vitt är fint men blekgult eller rosa tycker jag hade varit så läckert i er italienska sluttning =) Den rödgrundade rosa som det är nu är bara så fantastiskt vacker, som en glödande solnedgång. kanske lite terra di sienna i kalkmjölken =)

    snyggaste vattenpost som jag sett!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s