Blomsterkompositioner 2012, Del 2

fågelbadoflytljusorosorVar var vi? Jo, just det! Början av juli och Rosenterrassen dignande av rosor! Vi hade trots den blöta sommaren några underbara stilla kvällar då dofterna och värmen dröjde sig kvar i trädgården. Då kunde jag fylla fågelbadet med blommor och flytljus och låta vattenytan reflektera ljuset ut på Rosenterrassen.

fågelbadflytljusvyVi tände mer lyktor och satt kvar och pratade under stjärnorna länge, länge. Sådana kvällar var helt magiska och det är trots allt dem jag minns från sommaren.

silveroljustlilaMen juli är mer än bara rosor, sommarblommorna är nu också i full gång och 2012 fick de en generös plats i köksträdgården. En ny favorit syns här på bilden, rosenskäran `Sweet Dreams´ som snällt blommade hela sommaren trots slagregn och snålblåst. I buketten finns också mossrosen `Nuits de Young´ och gallicarosen `Duchesse de Montebello´, skogslök, röd stjärnflocka, blommor och blad fån lammöra och de spretiga, silvriga bladen är silvermalört. Det blev en bolligt mjuk dop-bukett!

cosmosoflammentanzRosenskäran igen ihop med rosen `Flammentanz´ och Slöjven, Ammi majus. Slöjvenen är en ettåring vars luftiga blommor fungerar perfekt som utfyllnad i blomsterkompositioner. När kirskålen slutat blomma i juni är denna en lika bra ersättare.

rosamundisalviaalchemillaoechinopsEtt japan-inspirerat arrangemang med gallicarosorna `Rosa Mundi´och `Officinalis´, blå bolltistel, stäppsalvia och jättedaggkåpa.

ljustrosaosvartEn liten kontrast-bukett att njuta i närbild! Rosen `Albertine´, valeriana, röd stjärnflocka, stäppsalvia och som dramatiskt svart ett blad från dahlian `Bishop of Landlaff´.

tebukettEn knasig liten te-bukett! Den innehåller ingredienserna till ett gott ört-te: Temynta, smultronblad, svartvinbärsblad, citronmeliss och anisisop.

cosmosalliumdelphiniumRomantisk högsommardröm! Rosenskäran igen, vita riddasporrar, slöjven, blommor från kungsmynta och klotlökar. Allt arrangerat i en gammal soppterrin!

ringbloichampangeglasEn annorlunda välkomstdrink? Ringblomman `Zeolight´, slöjven, några små havtornskvistar och vallmo frökapslar.

ringbloachilleaFärgskalan har nu bytts ut till augustis mera flammande röda, gula och orange! Blandade ringblommor, praktrölleka och några mangoldblad av sorten `Charlotte´.

orangedahliaringblRegnet har precis börjat torka upp och vi skyndar oss tillbaks ut till trädgårdsköket! På köksön har jag fyllt en ockragul keramikskål med underbara ringblommor, pompom-dahlior, vallmofrökapslar, vit doftande flox, ulleternell och hortensian `Annabelle´.

solrosorHela köksträdgården är nu i slutet av augusti fylld av glada solrosor i olika färger! I vasen finns också gullris och fröställningar från älggräs.

rosoroklematisbollarSeptember blir dovare i färgerna och jag fyller mina vaser med vinrött. Här har jag fått med några av de sista rosorna, `Astrid Lindgren´heter den ljusrosa och den vita heter `Ilse Krohn´. I övrigt innehåller buketten frökapslar från klematis, hortensian `Annabelle´, dahlian `Arabian night´, blad från bergklematis och blomma från pimpinell.

dahliaarrvinröttoorangeI början av oktober skördar jag vad jag kan av dahlior och sommarblommor för frosten är i antågande. Ett härligt överdådigt arrangemang med dahlior, ringblommor, höstastrar, klättervin, fröställningar från solhattar, japanskt gräs, mörka salladsblad och några grenar med aroniabär.

flytljushöstlövFrosten kom, men innan fågelbadet fick gå in på vintervila lät jag lysa upp det en gång till med vackra höstlöv och vinröda flytljus.

ekrosorVad kan man plocka för blommor i november? Ekbladsrosor! Lite ståltråd och tålamod är allt som behövs! Fyll sedan på med nypon, några frökapslar, mossa, några grenar ormhassel och ett stort ljus och du har ett lysande bordsarrangemang!

färdigpådörrDecember betyder vintergrönt och kransar för mig och detta blev årets juldörrkrans. Granris, enris och nypon från gallicarosen `Complicata´.

skogsfärdig2Och så till sist, adventsljusstaken! Mossa, murgröna, järnek, ormhassel och här har trädgårdens förråd fått lite hjälp av lotusfrökapslar i olika storlekar.

Så där! Bokslutet avklarat, dags för ett nytt år och nya trädgårdssensationer! /R

Annonser

One thought on “Blomsterkompositioner 2012, Del 2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s