Staketbygge i köksträdgården

malvamedutsikt

En av de största poängerna med vår trädgård är den utsikt som präglar våra trädgårdsrum. Man kan från nästan vilken plats som helst blicka ut mot trädtopparna på andra sidan dalen. Det är härligt, men självklart finns det en baksida även med en sådan lyx. Baksidan framträder tydligt i köksträdgården, det blir nämligen nästan aldrig lä just där. Sista utposten i trädgården, hårt ansatt av framförallt västanvinden.

tidigmajkökstd

En kylig vårmorgon förra året. Små fröplantor tittar tappert upp, men jag tror att de fryser litegrann…

En köksträdgård ska vara varm och skyddad med så många soltimmar som möjligt. Våra odlingsbäddar ligger mycket bra till vad gäller solljuset, däremot kyls de snabbt ner så fort vinden friskar i (och det gör den ofta här på västkusten). Under klara vår- och höstnätter tenderar kall luft från åkern nedanför att vandra in och ytterligare kyla ner köksträdgårdens bäddar. Det är alltså inte optimalt. För att närma oss den optimala nivån måste vi göra någonting åt köksträdgårdens utsatthet, en skyddande barriär mot omvärldens kyliga fasor…

cosmosiregn

Sommarsäsongen 2012 bjöd på växlande väder. Blommande Cosmos ramar in den fina utsikten.

Vi har redan murar åt både öst och väst, men tyvärr är de alldeles för låga för att erbjuda ett tillfredsställande skydd. Vresrosor, häggmispel och havtorn finns planterade på jordvallarna utanför murarna och de kommer på sikt att fånga upp och bryta en hel del vind. Det där ”på sikt” är dock ett alldeles för luddigt tidsperspektiv… För att ta kontroll över tidsaspekten har vi bestämt oss för att bygga ett staket ovanpå murkrönen. I och med detta beslut hoppas vi kunna häva vindens härjningar bland små kämpande frösådder och ge hela köksträdgården det varma växtklimat som den behöver. Nedan följer några bilder över helgens staketbyggande.

bararamenfrånsidan Stolpar och överliggare på plats.

halvklartinneEn bit på väg.

ssätteruppplankaBygger man ett för tätt plank kan man ha otur och förvärra vindproblematiken. Det kan bli så att vinden krockar med de täta brädorna, pressas upp mot staketets topp och sedan ner med stor kraft in i det område man vill skydda. För att vinden i stället ska silas på ett mjukt sätt har vi sett till att vårt staket inte är helt tätt. 

klartinnifrånFärdigt staket!

klartutifrånFärdigt staket från utsidan. En bonus är att rådjur, harar och andra marodörer nu hålls utanför trädgården.

Det är svårt att under dessa kalla vinterdagar föreställa sig att det någonsin kommer att kunna bli varmt därinne bakom planket. Jag tror dock att vår nya träkonstruktion kommer att ge bra effekt. Ett likadant staket ska vi snart bygga på östmuren och tillsammans med (det ännu inte färdigställda) växthuset åt söder har vi då lyckats skydda vår köksträdgård.

klart

Projektet medförde förstås lite kompromisser, vi fick släppa lite på den fina utsikten. Fast vem kommer att ha tid att lyfta blicken när man skördar mängder av frodiga grönsaker från kökslanden? Och förhoppningsvis har vi med våra skydd gett köksträdgården nya lysande utsikter…/S

Annonser

3 thoughts on “Staketbygge i köksträdgården

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s