Vinterfåglar!

vingar

Såhär års när allt är fruset och kung Bore tagit ett stadigt grepp om trädgården måste man försöka tänka på annat än fluffig jord, färgglada blommor och frodig grönska. Även om det kan kännas härligt att drömma sig bort till varmare årstider blir man nedstämd så fort man tittar ut genom fönstret och ser allt det där kalla utanför. Håller man ändå kvar blicken en liten stund ser man att det rör sig överallt. I träden, buskarna och i perennernas fröställningar flaxar det runt en massa småfåglar som gör allt annat än går på sparlåga. Det är dessa små vänner man får vända sig till för att återfå hoppet om en kommande vår.

nötväcka2Nötväckan är en av de kaxigaste gästerna vid fågelbordet. Ve den som vågar komma emellan den och ett solrosfrö… Kolla in klorna…

För att kunna njuta så mycket som möjligt av våra övervintrande stannfåglar brukar vi göra i ordning en liten matningsstation till dem. Detta har vi gjort varje år sedan vi flyttade hit, så jag har svårt att tänka mig en vinter utan denna välbesökta fågelcentral. Inte för att fåglarna direkt förväntar sig hjälp, men de uppskattar säkert lite extra föda under de kallaste vintermånaderna.

talgoxekläng

Ett typiskt mesigt sätt att äta mat – uppochner..

Just denna helg som kommer nu, jag tror det brukar vara sista helgen i januari, anordnar SOF (Sveriges ornitologiska förening) en vinterfågelräkning för alla Sveriges fågelmatare. Man ska helt enkelt försöka räkna hur många fåglar och av vilka arter som äter av de frön och nötter man lagt ut. Jag tror man har hållit på med detta under åtminstone sju år och intresset verkar växa för varje år. Gå in på hemsidan och läs mer om hur det går till. Förutom att det är väldigt kul att få lite koll på vilka arter som finns i trädgården gör man en riktigt god gärning för fågelforskningen.

domherreFinns det någon vintrigare vinterfågel än domherren? Vi har några stycken i trakten som kommer och äter solrosfrön ibland.

Vad ska man mata med då? Ja, det finns massor med olika frön i handeln och det verkar som att det mesta går hem hyfsat bra (fåglarna är ju som sagt glada att de får mat). Hos oss är det solrosfröna som är mest populära. Vi har provat en del olika fröblandningar, men det är till solrosorna våra fåglar återkommer hela tiden. Detta gäller även typiska hampfröätare som grönfinkar och domherrar, så numera vi har nästan skippat hampfrön och korn från vete och havre.

pilfinkPilfinkarna är flitiga fågelbordsbesökare. Här sitter en av dem på en forsythiagren och undrar hur länge jag ska stå och störa med min kamera…

blåmestalg

Kan jag sätta i mig hela tro?

Talgbollar och jordnötter får inte saknas hos oss. Särskilt mesfåglar verkar gilla fettrik mat. Kanske har de högre förbränning än sparvar och finkar? Eller så beror det helt enkelt på deras näbbar. Kraftiga näbbar kan krossa hårda fröskal medan små klena sådana behöver  lite mjukare föda.

koltrast

En ung koltrast försöker hitta lite värme i den bleka vintersolen.

Vi brukar lägga ut äpplen också och det är populärt bland koltrastarna. Det som är extra roligt är att våra egna äpplen är mycket mer populära än de som köpts i affären. Kanske tilltalas inte trastarna av namn som Pink Lady eller Gala? Närproducerat fick plötsligt en ny innebörd..

hackspett

En större hackspett har hittat lite smaskigt fett på en stolpe.

Fett är som sagt eftertraktat bland de flesta fåglar och i år har vi provat att ge dem ister. Vi har smält ner en del och blandat med frön, russin och nötter i en liten kakform. När blandningen väl stelnat har vi petat in klumpen i en gammal tom kokosnöt – väldigt populärt bland mesar. Vi har också smetat ut ister på stolpar och pinnar runt omkring vårt fågelbord och det har uppskattats framförallt av hackspettar.

talgoxeSveriges i särklass vanligaste fågelbordsbesökare – Talgoxen.

Jag gillar fåglar. Har alltid gjort det. På helgmorgnarna brukar jag fastna vid fönstret en lång stund för att se vilka gäster vi har just idag. Det skiftar från dag till dag och har man tur får man syn på någon lite annorlunda besökare som stenknäck, bergfink, bofink eller en sur sparvhök som placerat sig på fågelbordets tak. Av någon konstig anledning är det alltid helt tomt på andra fåglar just när sparvhöken är framme…

blåmes

En frisk färgklick i en annars ganska grå och kall vintertid. 

Det finns inte mycket som är mesigt med blåmesen. Med undantag för nötväckan är det nog vår tuffaste fågelbordsbesökare. Precis i början av vintern var det en blåmes som jagade bort alla andra fåglar från fågelbordet. Jag stod och tittade en bra stund på skådespelet och insåg att om detta fortsatte skulle resultatet bli att ingen fick äta någonting alls. Hur tänkte den lilla mesen egentligen? Skulle ingen få överleva? Som tur var avslutades den envisa jakten efter någon dag och det allmänna fröknaprandet återupptogs.

ekorreSlutligen har vi vår senaste kompis. Med smak för det mesta ger vår ekorre sig på allt som går att tugga på. Idag har jordnötsautomaten fått sin botten avgnagd och väldigt få andra fröätare har tolererats vid fågelbordet. Kanske är han/hon med i blåmesklubben? Det är dock väldigt underhållande att se denna stora gnagare balansera på stolpar och talgbollar och vanligtvis brukar den samsas bra med fåglarna. Vi får hoppas att den stannar över helgen så att vi kan notera den på vår fågelräkningslista…

Glöm inte räkna du också! /S

Annonser

2 thoughts on “Vinterfåglar!

  1. Ja hade det inte varit för fåglarna så hade min trädgård varit ännu tråkigare nu på vintern. dessutom gäller det att ta hand om dem så att de vill bo kvar och hjälpa mig under sommaren med sin biologiska bekämpning… Jag matar också med lite olika favoritfödor så att det ska passa de flesta – dock har jag ingen ekorre.

    Fina fågelfoton!

  2. Till min balkong kommer faktiskt ibland en och annan blåmes men det kommer nog att bli lätt att räkna dem i helgen.
    Mycket fina fåglar finns det i Mute !!!!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s