Köksträdgårdsplanering pågår!

fröpåsarBrr! Riktigt grådassigt väder ute med hårda vindar, regn och snö om vartannat! Jag är glad att det finns en hel del trädgårdsarbete som kan göras inomhus så här års. Allt planeringsarbete! Jag börjar med köksträdgården.

rvattnarbädd

Tidigt i våras, frösådd pågår! 

purjobäddMer grönska, tack!

Förutom det vanliga planeringsarbetet med vilka grönsaker som skall odlas i år, behöver även mer permanenta planteringar planeras. Köksträdgårdens ”ramar” stod visserligen färdiga våren 2012, men långt ifrån allt var klart och det har tagit hela året att känna in den nya trädgården. Som nämnts tidigare så var vinden ett problem, trädgården kändes lite utsatt och alldeles för öppen och dessutom lite kal, framförallt under vår och försommar. Det var tydligt att annan växtlighet behövdes runt de ettåriga köksbäddarna.

äppelblomVad kan passa bättre än spaljerade fruktträd? De skulle fylla rummet med skirt grönt och luftig blomning medan man planterar ut de första ynkliga små fröplantorna i köksbäddarna. Dessutom skulle vi kunna få massor av fin frukt! Även om vår äppelträdgård producerar många äpplen är skördarna väldigt ojämna och ofta duger inte frukten till direktkonsumtion. Här skull kunna finnas en plats för få, men fina äpplen och päron.

päronspaljekökstdillustrationVid de spaljerade trädens fötter tänker jag mig en perenna-list utmed västmuren med vårblommande tulpaner och perenner som vegeterar relativt tidigt. Jag tänker mig också att perennerna skall kunna användas till snitt och därför är det bra med stora sjok av varje sort. Stjärnflocka i olika rosa-röda nyanser och kanske blå isop till det? Kanske också den gamla hederliga jättedaggkåpan? Vi har några rödbladiga silverax som står inklämda i ett hörn av Rosenterrassen som skulle passa att flytta ner hit, de kommer nog att göra sig fint mot den vita muren.

katrinetorpI början av juni gjorde vi ett besök på Katrinetorp i skåne och beundrade deras fina köksträdgård. Här föddes de första idéerna till en grönskande perenna-list. Perenner och vårlökar ger köksträdgården mer liv!

salladosolrosbäddUtmed östmuren går tre smala, upphöjda bäddar där ett äppelträd i varje också skall spaljéras. I somras odlade vi solrosor, kardoner och en del andra sommarblommor här, men det var helt klart lite för lite sol för dem. Men salladen som planterades i den översta bädden stormtrivdes! De gillar ju att få lite svalka under sommardagarna. Jag tänker mig därför att kanske plantera perenner i den övre och sallad i de två nedre bäddarna i år. Då kan jag kanske dela perennerna nästa år och plantera upp de resterande bäddarna..

grillningsparrisgrytorSå spaljérade träd och perenner kommer att dyka upp och komplettera vår köksträdgård! När det gäller den övriga planeringen av grönsaksbäddarna är det mycket det här jag tänker på! Ångande grytor och rykande galler i trädgårdsköket och kryddiga dofter som sprider sig ut över nejden. Det skall finnas grönsaker för direkt ätande, för enkelt tillagande i ljumma sommarkvällar, men också för lagring inför höst och vinter. Det är mycket att tänka på.. /R

Annonser

2 thoughts on “Köksträdgårdsplanering pågår!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s