Ny trädgårdsritning!

sritar

Planerandet fortsätter! Och när vi nu dessa mörka kvällar i brasans sken summerat förra årets framsteg i trädgården känns det faktiskt som om de stora dragen av trädgårdens formgivning är gjorda! Då är det dags att göra en ”finritning” på alltsammans! Staffan sätter sig ner med att göra en detaljskiss, en axionometri som det så tjusigt heter och jag tar tag i planritningen.

skissaxpåg

Det är pilligt att göra en axionometri, mycket mätande..

Mute planritninghelafärgmtext

Så här blev ritningen! Klicka på bilden för att se den lite större! För att få med allt fick vi använda en väldigt liten skala…

Mute axionometrimtext

Här är Staffans fina axionometri! Den gjordes för att bättre kunna visa på höjdskillnaderna i terrasträdgårdsdelen. I denna del av trädgården är det mesta faktiskt ”färdigt”, det som är påbörjat men ej klart är växthuset, kompostytan, Utsiktsterrassen och verandan på vår utbyggnad.

detaljklipptkbtd

Körsbärsträdgården

Trädgårdens mer gröna, lummiga del har efter flera års diskuterande och dividerande nu äntligen fått sitt formspråk klart. Gräsmattan har fått sin form och dess kanter är i stort sett  klara, men planteringarna har mycket kvar.

tvärsnittkösrbärstddetaljDenna skiss gjorde jag medan nässlor och vildhallon ännu härskade enväldigt i Körsbärsträdgården.

Vi har kvävt ogräs under markväv under en säsong i den sydligaste planteringen. Samtidigt gjorde vi hål i väven och planterade träd och buskar så att de fick stå ”själva” en säsong utan markkonkurrens. De träd som planterades var Prunus `Accolade´ (flerstammigt) och Prunus sargentii. Buskarna/ småträden består främst av magnolior, azaleor, thujor, lagerhägg och olvon.

helapylundSå här såg planteringen ut i våras. Sedan dess har kanterna lagts färdigt och mer marktäckare planterats. Avenbokshäcken utmed åkern är delvis färdigplanterad, men den skall också fortsätta över den raka gräsgången i ett valv och vidare upp mot den äggformade gräsmattan. På så vis får Körsbärsträdgården en stabil bakgrund och en avskärmning mot det blivande ”Dammrummet”.

gräsgångenOckså i våras. Markväven till vänster i bilden är färdig att tas bort i år och där skall då perenner och lökar planteras!

närapylund

Sedan togs väven bort och marktäckare som nävor, ormöga, kaukasisk förgätmigej, lungört och hostor planterades. På hösten sattes sedan olika narcisser som vi hoppas skall trivas och sprida sig.

körsbärsmurDenna lilla mur gjordes tidigt i mars förra året och den markerar slutet på gräsmattan uppåt och början på den övre körsbärsplanteringen.

Den övre planteringen fick i och med gräsmattans form en tydlig kant och där skall nu samma process som ovanstående göras. I år skall alltså marken täckas in med väv (och denna gång också täckbark) och träden och buskarna skall planteras. Även här skall växtmaterialet i huvuddel bestå av körsbär och andra vårblommande träd och buskar. Vår filosofi är hellre fler av samma än många olika..

dammrummet

Kanske undrade ni över nr”10″ på ritningen? Det är ett gammalt hallonsnår som vi långsamt börjat övervinna till gräs. En säsong till med vår lilla italienare och vi kommer att ha en golfgren här!! Ett perfekt utgångsläge om man direkt vill börja gräva rabatter utan att behöva täcka för ogräs. Sedan drömmer vi om att göra någon form av damm här, med mjuka planteringar som om sensomrarna skall vara fyllda av vajande, höga gräs och metspöbambu. Katsuror står också på önskelistan (en är faktiskt redan planterad och tronar i ensamhet till höger i bilden) och om japanska lönnar kunde tänka sig att trivas på vår något kalkhaltiga jord är de välkomna. Låångt till dess, men planera och drömma kan man alltid göra..!

Det känns skönt att äntligen ha en ordentlig ritning med allt samlat och inte massor av lösa små delritningar här och var! Värt allt jobb! /R

Annonser

4 thoughts on “Ny trädgårdsritning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s