Städning bland Strutbräken

strutvyGråmulen februari med en temperatur runt 0 grader. Det är fuktigt i luften och när jag rotar runt bland de vissnade löven på marken stiger en svag, men omisskännlig doft av jord emot mig. Jag vågar nästan inte säga det högt men våren smyger sig på. En liten talgoxe håller med mig och tränar intensivt på sitt vårläte där han sitter högst upp i bigarråträdet. Det är dock trots våra vårkänslor fortfarande fruset i backen en bit ner så något grävande kan det inte bli tal om idag. Jag beger mig istället bort till Körsbärsträdgården för att röja upp i vår lilla strutbräkenbacke.

murobös

De frodiga bladen från Strutbräken, Matteuccia struthiopteris, måste räfsas bort varje vinter om gärdesgården skall komma till sin rätt.

mossigastenarEnvisa vildhallonskott klipps bort och jag rafsar försiktigt bort en del löv och nerfallna grenar från de mossiga stenarna.

Våra terrasträdgårdar nedanför huset är ganska skötselintensiva och vi har lagt ner mycket anläggningsjobb på att förenkla denna skötsel. Tanken är att trädgårdsrummen där skall se ordnade och välskötta ut. Men desto längre från huset man kommer åt öster, desto mindre ”ordningsamt” skall det kännas. Här är ju själva grundtanken att planteringarna skall vara lummiga och lite ostyriga. Karaktären som fanns när vi flyttade in, med gamla, knotiga äppelträd och mossiga stengärdesgårdar har vi utgått från när vi skapat trädgårdsrummen här. Svensk sagoromantik där Astrid Lindgrens blommande paradis finns som en av förebilderna.

murnedrasadHär och var behöver gärdesgården ”repareras” lite, som här där några stenar fallit ner..

murlagad..så där! 

Men romantik och patinerat förfall innebär inte att det är skötselfritt! Även de mest vilda och lössläppta trädgårdar måste skötas! Vi har ägnat många timmar åt att restaurera de gamla stengärdesgårdarna utan att göra det för ”prydligt”. Detsamma gäller för de vackra gamla växtbestånden som finns kvar från förr. Snöklockorna som breder ut sig som en matta under de knotiga gamla äppelträden i mars skulle inte synas alls om man inte noggrant klippte ner gammalt gräs och annat under vintern och strutbräkenslänten där jag nu står måste hållas fri från nässlor som annars skulle skymma de gröna strutarna.

böspåstenMitt i den lilla slänten finns det också två fina berghällar som knappt syns längre under allt fjolårskladd!

Dessutom skulle de gamla vissna ormbunksbladen dölja stengärdesgården helt efter några år om man inte röjde bort dem årligen. Man får trädgårdsarbeta med siktet inställt lite annorlunda här, framhäva det romantiska ”förfallet” utan att ordna och städa för mycket! Men städa måste man! Naturen är nämligen inte alls romantisk, om den fick råda skulle spåren av tidigare generationer sopas bort på nolltid. Dessutom verkar den ha ett helt annat växtval än vi; nässlor, kirskål, kvickrot och åkerfräken hör till några av dess favoriter!

fröstobladStrutbräken har otroligt tjusiga fröställningar som står hela vintern igenom, men som synes på detta foto så kan de ibland behöva en del hjälp för att riktigt komma till sin rätt.

renastenarbakomfröstHär har jag ”städat” upp på stenarna och ryckt bort gamla blad från fröställningarna så att de nu syns tydligare. De gör sig även fint till den tidiga vårgrönskan om några månader tycker jag.

Man glömmer ganska lätt bort detta i besök i andras trädgårdar. Vackra, förfallet romantiska trädgårdsrum som verkar leva helt i harmoni med naturen, är i själva verket noggrant planerade och kärleksfullt omskötta! Självklart kan detta göras på många olika sätt beroende på vad man vill ge för effekt, men allting måste skötas. Det är det som är själva kärnan i en trädgård, den är inte vild natur. Utan sin trädgårdsmästare försvinner trädgården relativt snabbt.

fröställningarinäraDe ser nästan ut som bruna strutsfjädrar när man tittar lite närmare på dem. Fantastiskt fina att använda i arrangemang så här års, tex ihop med tulpaner..

När jag står här i allt det bruna gamla trasslet från förra årets sommar så kan jag inte låta bli att drömma mig bort till blommande maj. Jag vet att det arbete jag gör nu kommer att ha avgörande betydelse då. Förmodligen kan man bara ana den mossiga gamla gärdesgården bakom de frodigt gröna ormbunkarna, men den kommer att ge hela rummet stabilitet. Innanför gärdesgården kommer marken lysa av vita klockor och de knotiga gamla fruktträden kommer att ha ett ljusgrönt skimmer omkring sig. Kanske är det ingen som kommer att förstå att någon gått här och pysslat, beskärt och röjt, men det, det är nästan det bästa betyget..! /R

Annonser

2 thoughts on “Städning bland Strutbräken

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s