Tankar om fontäner

petraiastorafontänenVisst är det härligt med vatten! För tillfället möter vi det främst i frusen form, men under sommarhalvåret är det så härligt att man till och med vill bada i det! Vatten betyder liv och det är nog det som är den främsta orsaken till att människan genom alla tider fascinerats av porlande bäckar och glittrande vattenblänk. Här hemma funderar vi mycket på hur vi ska införa detta livgivande vattenelement i vår trädgård och just idag tänkte jag besöka fontänernas värld.

gamberaia

Bland allt formklippt sticker en fontän upp och sprider ett trivsamt vattenljud med sina stilla strilar – Villa Gamberaia, Italien.

Varför ska man ha fontäner egentligen? Vad är poängen, tro? Bäckar, vattenfall, sjöar och pölar finns ju naturligt, men nog är det ett ganska onaturligt sätt för vatten att skjutas upp i en stråle för att sedan landa i en vattenyta eller på en hård sten. Jag tror att vi gillar idén om att styra något åt ett håll vi själva bestämmer, att konstruera något speciellt bara för att vi faktiskt kan! Och fontäner kan vi verkligen konstruera, det har vi sett genom hela trädgårdshistorien.

fontänerEn favorit – Villa Lante i Italien. Här är det vatten högt och lågt.

Italien är nog det land där vattenkonsten blommat allra mest. Terrasserade sluttande trädgårdar gav arkitekter och trädgårdsmästare möjlighet att utnyttja det naturliga fallet för att skapa bäckar och vattenstrålar. Man ledde en naturlig vattenådra från toppen av trädgården och ner till lägsta nivån innan det släpptes vidare ut i naturen nedanför. Genom sinnrika rörkonstruktioner kunde vattnet styras till vackra fontäner som glatt skickade ut vattenstrålar i önskad riktning – helt utan pumpar och elektricitet. Vilken lyx!

fontänurna

En klassiskt enkel form av fontän – en urna med vatten i stället för växter. Notera det enkla fontänmunstycket, helt rakt utan finesser. Kanske kan man tycka att det är lite tråkigt med en enkel rak stråle, men effekten uppnås först när vattnet är på väg ner. Själva ”nedfallet” förändras drastiskt vid minsta vindpust och blir aldrig tråkigt.

fontänerotrappaAtt kombinera olika fontäner med andra element i trädgården, som här ihop med en trappa, ger en härlig effekt tycker jag.

För alla oss som inte har en porlande bäck som flyter genom trädgården finns det förstås möjlighet att fuska fram fina fontäner med pumpar och fontänmunstycken. Kruxet är dock att nästan allt som finns att köpa är fula plastkonstruktioner med underliga mått och gängor som inte verkar passa med ”vanliga” slangar och rör. Man vill gärna ha något annat än en balja vatten med en stackars klockfontän som dessutom sprutar snett..

castellourstenläggning

Återigen Italien, denna gång Villa Castello. Här har man inget munstycke alls, i alla fall inget som syns. När vattnet leds hit sprutar en stråle rätt upp ur marken – mycket effektfullt. Utanför bilden finns fler likadana ”markfontäner” och brunnsgaller där vattnet kan rinna ner och sedan vidare genom trädgården. 

Det är förstås inget fel på de fontänpumpar som finns att köpa, men om man bara vågar strunta i tillbehören som följer med kan man åstadkomma nästan vad som helst. Se på bilden här ovan, när inte vattnet är påslaget ser man bara en vacker stenlagd yta som kan användas till lite vad som helst. Tänk er att man i sin trädgård har en sådan yta med ett flertal osynliga fontänhål. En kväll bjuder man hem gäster, man placerar dem på lämpligt avstånd från ”markfontänerna”, bjuder på drinkar och slår på vattnet. Vilken effekt! Och det går utmärkt att åstadkomma detta med ”tråkiga” plastpumpar.

olikakaskaderAtt ha fontänstrålar åt olika håll och från olika höjd ger ett omväxlande porlande ljud.

Som jag ser det finns det två saker som krävs för att en fontän ska bli bra och kunna fungera. Den första är den tråkiga praktiska detaljen med elektricitet. En pump pumpar inte av sig själv, den behöver ström någonstans ifrån. Har man inte några eluttag utomhus kanske man kan behöva hjälp av en elektriker. Numera finns det fler och fler solcellsdrivna pumpar och hittar man en lämplig sådan kan man slippa elektrikerutgiften. Den andra och viktigaste saken för att lyckas med en snygg fontän är att man lägger stor omsorg på att dölja alla slangar, sladdar och kontakter. Tre centimeter ful plast kan förstöra tre meter fin fontän!

morgonkryddAlla fontäntankar har nu lett fram till vårt eget kommande projekt. Mitt på kryddterrassen står en urna och mitt i urnan står en staty. Dessa två rostiga element ska till kommande säsong få sällskap av ett tredje – vatten. Vi vill leda upp vatten från urnan, på något sätt längs med statyn och sedan upp i en enkel stråle högst upp. För att åstadkomma detta har vi en ful plastpump med fula slangar och sladdar, plus ett eluttag i närheten. Tillsammans ska alltså dessa saker bilda en vacker fontän som ska ge svalka, liv och rörelse åt vår kryddterrass. Vi får väl se om jag lyckas med detta projekt och om man faktiskt kan trolla bort pumpar och slangar? Fortsättning följer…/S

Annonser

4 thoughts on “Tankar om fontäner

  1. Så spännande…går i likadana tankar själv, detta ska bli intressant att följa. Vilken vacker fontän ni har, får man fråga var ni hittade den? Har själv inte hittat någon som säljer vackra fontäner i Sverige, får väl sticka ner till Toscana och köpa en gjord av terracotta.

    • Hej Jörgen!
      Kul att du gillar vår fontän, ja visst är den fin! Det är egentligen inte någon fontän utan två helt separata loppisfynd inköpta vid två olika tillfällen och på två olika ställen. Minns tyvärr inte exakt var. Annars låter det ju trevligt med en tur till Toscana! /Staffan

  2. Ska bli spännande att se om ni kan kombinera ihop det med vatten, ser jättesnyggt ut redan nu – utan vatten! Vi har ”bara” en vattensten i vår trädgård, men jag är jätteglad för den. Mest glad är jag faktiskt för att firman vi köpte den av övertalade oss att satsa på belysning i vattnet. Att se vattnet porla som gyllene eld under sommarkvällarna är så snyggt. Stort lycka till!

  3. Härligt är det med porlande vatten men dessvärre lite svårt på en stadsasfaltsinnegård.
    Ser fram emot att följa ert vattenprojekt på kryddterassen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s