Bygga fontän, del 1

staty1

Jaha, då blev det dags att dra igång fontänprojektet jag skrev om i mitt förra inlägg! Vi ska alltså göra en fontän av en urna och en staty i gjutjärn. Eftersom varken urnan eller statyn är gjorda för att fungera ihop med vatten måste vi fixa till några saker innan vi kan få njuta av en vacker fontän. Häng med på bilderna här nedanför och se hur arbetet fortskrider:

urnaröd

Vi börjar med själva urnan som dels måste tätas i botten och dels skall rostskyddsmålas. Här har vi lagt på en rostskyddsgrundfärg.

limning3

För att täta botten klipper vi till lite tjock takpapp som sedan skall limmas i urnans botten.

limning2Vi placerar pappbiten över bottenhålen och lägger en extra tätningsfog runt om.

takpapp1

Detta borde hålla vattnet på plats!

svartmåladurna

Den röda grundfärgen sticker i ögonen, så vi målar på en svart täckfärg. Perfekt kamouflage för en fontänpump, de brukar nämligen alltid vara svarta.

borrafontän1Sedan är det dags för statyn. Vi ska dra en slang från statyfoten och ända upp till toppen. Om statyn hade varit ihålig kunde vi dragit slangen rätt igenom alltihop, men eftersom den är massiv får vi dra slangen längs med (och göra det så snyggt som möjligt…). Slangen vi ska använda har en ytterdiameter på 7 mm, det är nog den minsta man kan använda om vattnet ska orka upp en halvmeter och fortfarande kunna skapa en fin liten fontän. Vi borrar ett lagom stort hål som vi kan dra slangen igenom.

borrafontänfotI statyns fot borras också ett hål.

statyuppochnerHär har vi ställt statyn uppochner. Slangen kommer att dras längs med ryggen på figuren och det är viktigt att den hamnar så tätt intill som möjligt. Precis ovanför huvudet (nedanför på just denna bild…) måste vi göra något, annars kommer slangen att sticka ut för mycket.

vinkelslipVi gör helt enkelt en skåra med vinkelslipen.

skåraHär kan vi dra slangen!

slangskåra2Med lite fiskelina kan vi hjälpligt få fast slangen så att vi ser hur det blir. Sedan ska vi limma fast slangen tätt intill statyn för att få den så osynlig som möjligt.

statyrödStatyn rostskyddas också. Först ful röd färg…

svartmåladstaty…och sedan neutral svart.

Längre kom vi inte denna gång! Nästa steg blir att införskaffa en lämplig pump som dels ryms i urnan och dels orkar transportera upp tillräckligt med vatten ända upp. Fortsättning följer när vi fått tag på det vi behöver…/S

Annonser

2 thoughts on “Bygga fontän, del 1

  1. Ska bli spännande att följa ert fontänprojekt! Vi lät en hög vattensten bli centrumpunkt i Örtagården i vår trädgård för några år sedan. Det är vi verkligen nöjda med, det är så rofyllt att höra vattnet. Vår pumpslang trasslade i början, den var lite för lång där den låg nere i baljan, så det bildades en luftficka i den som gjorde att vattnet hade svårt att orka upp. Och innan vi hade löst vad som var fel… Jag hoppas ni slipper sådant trassel. Stort lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s