Beskärning och uppbindning i Äppelträdgården

rotvältaDen bedrövliga snön kom tillbaks just som jag började gnola med i talgoxarnas vårtoner.. Inget att göra, bara bita ihop och fortsätta vinterprojekten. Som några av er kanske minns så rasade flera av våra gamla äppelträd i en vinterstorm förra året. Ett av dem blev förvandlat till ett rosenträd, men det som syns på bilden fick aldrig något ordentligt stöd. Nu är det dags! Givetvis var det också vid detta träd en ros planterad, `Venusta pendula´, så den måste också bindas upp ordentligt när trädet väl är uppstöttat.

vyliggandeäppeltNågra dagar tidigare när vårkänslorna spirade.. Detta lilla äppelträd (som antagit denna form långt innan vi kom till trädgården) är en överlevare av stora mått och ger faktiskt de bästa och friskaste äpplena i vår äppelträdgård. Dessutom ger den hela detta trädgårdsrum karaktär, en känsla av uråldrighet och livskraft tycker jag.

trädutanstöttorFör vad har vi för alternativ? Vår Äppelträdgård med sina karaktäristiska gamla aplar, sneda och vinda och mossiga av ålder skulle inte vara samma trädgård om de gamla skruttarna togs bort och ersattes med nya träd. Vi tänker oss att allteftersom de gamla aplarna rasar så stöttar vi upp dem och försöker ge dem nytt liv. Då kan man också plantera in nytt utan att förlora den romantiska känslan!

ssågarNär trädet rasade la det sig bokstavligen på ett annat träd så vi måste börja med att lätta på de spänningarna. Ganska radikal beskärning måste göras!

jumpcutEtt så kallat ”stegsnitt” är bra att ta till om grenen är grov och riskerar att fläka med sig bark när den går av. Man sågar först underifrån en bit bortanför där man tänkt lägga det verkliga snittet. När det börjar ”nypa” i sågen drar man ut den och sågar som vanligt uppifrån en bit ifrån ”undersnittet”. Spänningarna i grenen gör att när man har kommit halvvägs så lossar grenen utefter snitten man gjort. Nu kan man riskfritt såga där man tänkt från början!

rsågarEn lång gren som är relativt rak! Vi bestämmer oss för att använda den som stötta.

stödgrenklykanäraDen stora, avsågade grenen delas i två och vi använder oss av de grenklykor som finns på den för att få stöden att stå stadigare. Det kan nog bli bra det här, naturligare kan det ju i alla fall inte bli..

fastbundenrosgrenNu är det dags för rosen att bindas upp och efter en del trasslande med låååånga taggiga grenar är den ordentligt fixerad på stammarna.

stödenpåplatsSå där! Ingen vidare imponerande syn just nu kanske, men otroligt skönt att ha färdigt när säsongen väl drar igång. Nu får vi se lite vad som händer, hur trädet reagerar på beskärningen och uppstöttningen. Förmodligen kommer vi att få justera beskärningen till hösten. Rosen gillar säkert det nya ljuset som kommer ner genom den mera luftiga och glesa trädkronan och med alla grenar ordentligt uppbundna har den nu en riktning att växa i.

Och ja, Staffan har en plan för den havererade holken!! /R

Annonser

5 thoughts on “Beskärning och uppbindning i Äppelträdgården

  1. Vilka karaktärer! Beundrar er ambition att försöka behålla så mycket som möjligt och förnya vartefter! Och de där gamla äppelsorterna brukar ha en härlig syra som många moderna sorter saknar!
    Ha det gott!/Laila

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s