Staketbygge på Frukt- och bärterrassen

regnvy

Det är grått ute, så grått som det bara kan bli en töig februaridag. Hela dalen är insvept i tjock, blöt dimma och det ömsom snöar lite, ömsom regnar. Vi har piltat på oss så mycket kläder att det går att röra sig men inte så mycket mer och ändå känner jag hur den fuktiga kylan kryper in under kragen. Brr! Ibland undrar man om man inte är lite knäpp i alla fall, detta är det absolut roligaste jag vet!

utlagdastolphållareAnledningen till att vi står här i regnet är att vi tänkte passa på att göra staket nu när det ändå är några plusgrader. Staketet skall bli som det på Kryddterrassen, stolpar och överliggare av impregnerat virke och mellan dem armeringsnät.

sborrarVi börjar med att mäta upp var stolphållarna skall vara på muren och sedan är det bara att börja borra. Det går lite trögt eftersom stenarna i muren är blöta och frusna..

limNär hålen väl är gjorda använder vi oss av ett stenlim för att sätta fast stolphållarna. Innan har vi provat med cementbruk av olika slag, men det har varit svårt att få det att fästa bra. Dessutom packar sig bruket lätt i botten av borrhålet och då får man inte ner stolphållaren ordentligt. Stenlimmet härdar på tjugofyra timmar, även ända ner till -5 grader! Morgonen efter sitter de stenhårt!

stolphållareostolpenäraNästa steg är stolparna. De skruvas fast i hållaren och justeras så att de blir så raka som möjligt.

vyåtöstermstolparSå där! Finjustering av stolparna gör vi med hjälp av överliggaren.

staketmöverliggarefrånbärter

Och så överliggaren. Den gör att staketet ser lite rejälare ut och ramar in armeringsnätet  när den väl kommer på plats.

vystaketmöverliggaremothusetÖverliggarna sätts fast med vinklar och långa skruvar. Visst ser vårt stora bigarråträd mäktigt och mystiskt ut i dimman?

hörnetbärterenstolpeVi passar också på att färdigställa vår lilla myshörna på Frukt- och bärterrassen.

vyhörnetbäröverliggare Här blir det ett något högre staket och ett litet pergolatak.

staketmnätArmeringsnäten sågas till med hjälp av en vinkelslip och sätts sedan fast på staketstolparna på ”baksidan”, åt köksträdgården till.

spikbandnäraVi använder ett litet spikband (som får knipsas till mindre bitar) och skruvar fast armeringsmattan på stolparna.

hörnetbärternätOooo, så fint det blir!! Kan ni se framför er en gladare årstid, färgglada kuddar på trädäcket, en lykta som hänger ner från pergolataket och murgröna och klättervin som klär in mur och staket!

Blåfrusna men nöjda traskar vi in med alla våra verktyg. Nu finns det ännu en anledning att drömma om våren! /R

Annonser

One thought on “Staketbygge på Frukt- och bärterrassen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s