Tankar om Trädgårdsköket

höstköket

Det har blivit mer och mer populärt att flytta ut matlagningen utomhus och att ha ett fast arrangemang för grillar och annat – ett utekök helt enkelt. Men jag gillar inte riktigt ordet utekök , det känns lite torftigt och trist tycker jag. Trädgårdstokar som vi är har vi döpt om vår utomhusköksavdelning till Trädgårdsköket! Mycket trevligare tycker jag, för visst är väl tanken att så mycket som möjligt av maten man lagar i sin trädgård också ska ha sitt ursprung i trädgården? Att leva, äta och laga i trädgården – det gillar jag..Så här års då det mesta matrelaterade händer inomhus kan man passa på att fundera över hur man kan utveckla trädgårdsköket vidare. Vad har varit bra? Vad funkar inte och vad ska hända denna säsong?

sparrisopaprikapågrill

Om vi börjar med grillen: Vi har en klotgrill med diametern 47 cm. Inget speciellt märke eller något sådant, men med en fin extrafiness; ett tredelat gjutjärnsgaller. Vi införskaffade detta galler under förra året och det har fungerat perfekt. De grova järnribborna ger fin grillyta på allt man grillar och de är lätta att göra rent. Det enda grillrelaterade som jag vill fixa till denna säsong är ett hyllplan under grillen där man kan samla upp all aska som trillar ner genom hålen i grillbottnen. Hmm.. finns det plats ska jag nog göra ett hyllplan till under askuppsamlarplanet där vi kan förvara vår röklåda. Grillen och röklådan hör liksom ihop tycker jag.

grillningsparrisgrytor

Nästa stopp är kokplattorna. Vi har två små induktionsplattor som vi är supernöjda med. De är energisnåla och får upp temperaturen i grytorna riktigt snabbt. Kruxet med dem är att de måste skyddas mot regn vilket medfört att vi fått bära dem fram och tillbaks från huset så fort vi ska använda dem. Årets förändring ska bli en fast installation med regntäta lock så att plattorna kan stanna ute hela säsongen. Eluttag har vi redan, så det är egentligen bara locken som saknas.

skåpluckorklaramålade

Sedan har vi frågan om förvaring. Vi har blivit tvungna att inse att man inte kan ha allt ute hela tiden eftersom sommarnätternas dagg har en förmåga att klumpa ihop de flesta torrvaror, hur väl emaballerade de än är. Under vår stora bänkskiva har vi byggt ett skåp där sådant som faktiskt klarar uteklimatet ska förvaras. Skåpet blev inte riktigt klart förra året, men i år ska det stå färdigt för användning så att våra kastruller, bestick, glas och skålar ska kunna få vara i fred för paddor och skalbaggar…

köketsolrosor

Vår vattenkran och vår diskho har fungerat fint. Årets (väldigt simpla) projekt i denna del av trädgårdsköket blir att skaffa en perlator (helst i mässing) till vattenkranen så att vattenstrålen blir lite mer samlad. Som det är nu skvätter det lite väl mycket tycker jag.

svattnar

Under diskhon har vi en liten vattenslang som vi kan dra ut om något behöver vattnas eller spolas av. Tidigare satte vi fast en vanlig slangkoppling på vattenkranen, men det blev alldeles för omständigt att koppla i och ur den hela tiden.

utekök2010ecinacea

En fråga vi ofta går och funderar på är det här med tak. När solen ligger på blir det väldigt varmt bland grillar och plattor, så då tackar man inte nej till någon form av skugga. Vi har ibland ett parasoll i mitten av köksön, men eftersom den mesta matlagningen sker på eftermiddagen när solen drar åt väster faller skuggan åt fel håll. Det är lite mer av ett frukostparasoll… En idé vi fått i och med denna problematik är att göra två parasollhållare någonstans längs med den långa köksbänken och där kokplattorna ska stå. Då borde vi kunna få lite mer skugga även senare under dagen. För det mesta är vi dock glada så fort solen tittar fram och då vill man inte ha så mycket skugga!

grusoleca

Jag vet inte riktigt vad jag stod och tänkte på här 2009, men nog längtade jag lite efter gjutjärnsgaller och induktionsplattor…

tdköket

Nu hoppas vi att våren kommer igång fort så att vi kan få sätta fyr på några grillbriketter och njuta av årets första utemiddag! Med varm mat, tjocka filtar och gott vin kan temperaturen höjas avsevärt!/Staffan

5 tankar på “Tankar om Trädgårdsköket

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s