Pergolaplanering!

roskvällsmys201208Förra sommaren kändes det som att vi började få ordning på vår pergola. Klätterväxterna tog fart och täckte in nästan halva pergolataket med sin frodiga grönska. I år hoppas vi att andra takhalvan också blir grön så att vi får den härliga lummighet och skugga som behövs. Från början var platsen inte alls särskilt frodig, häng med på en liten tillbakablick!

smurargrunden200807

Faktiskt var det i pergolan hela vårt murnings-race började. Jag ser oförskämt glad ut åt den första lilla raden murade lecablock… Lika glad är jag nu, fast mest för att vi nästan är helt färdiga med trädgårdens alla murar.

färdigmurat200810Ganska tidigt insåg vi att vi skapat en skyddad plats perfekt för fikastunder när vinden ligger på från väster.

rödgrundat200906Här har hörnan tagit form och fått ett lager rödgrund innan putsen skall läggas på.

sbyggerträstolpar2009

Vår trädgård är väldigt solexponerad och vi har aldrig haft någon riktigt bra skuggig plats att sitta på när solen lyser som mest. Det nya vindskyddade hörnet skulle få ett tak för att skapa just denna skuggiga plats.

roljar2009Med reglar, stolphållare, vinklar, spik och skruv började pergolan att ta form. Vi målade med tjära för att få ett bra skydd för virket.

dukatiper2010Med alla trädetaljer på plats provade vi ut var och hur vi ville sitta. Det är tokigt hur vi mitt i all grå makadam och betong ändå kunde hitta en mysig plats för lite god mat. Med lite kuddar och god aptit klarar man det mesta!

nymuradsoffa2009

När stolar och bord flyttats runt kom vi fram till att vi ville ge sittplatserna en mer fast placering och eftersom betongblandaren alltid var igång föll det sig naturligt att mura upp sittplatser som passade med de vita murarna. Först gjorde vi en divan, men efter att vi upprepade gånger höll på att trilla ner på den sidan som saknade armstöd såg vi till att göra stöd på båda sidorna. Det blev en soffa i stället.

bäddat201208Under alla filtar och kuddar döljer sig soffan och till vänster syns fåtöljen som murades upp efter att soffan blivit klar. Till höger bakom grönskan skymtar en korgstol och tillsammans med den har vi plats till fem personer i pergolan. Inne i hörnet har vi byggt ett bord som är perfekt för mustiga blomsterarrangemang.

bäddatuppifrån201208Denna mysiga bild är från förra sommaren och här kan man se hur den bortre halvan av pergolataket är täckt av grönska medan den närmaste halvan nästan är helt tom. Vi har planterat blåregn vid två stolpar och tanken är att de ska täcka in det tomma området. Dock behöver växterna lite hjälp så vi ska sätta upp lite nät i taket som slingrande grenar kan hålla sig i.

wisterianäraPå sikt hoppas vi att hela pergolataket dignar av sådana här doftande blomklasar!

klematistak201207En växt som är outstanding när det gäller att snabbt täcka in stora ytor är klematisen ”Summer Snow”. Dessutom blommar den hur mycket som helst! Vi har planterat den ihop med klätterrosen ”Flammentanz” och tillsammans bildar de ett klättrande grönt hav med lysande röda och vita färgklickar.

solpårosoklematis201207Flammmentanz och Summer Snow

pergolastubbeNär vi förra veckan tog oss an årets vedproduktion sparade vi den här granstubben. Den ska i år bli stommen till pergolans nya soffbord och hjälpa till att få fram en lite mer rustik känsla i pergolan – lite mer ”arts & craft”. Stubben grävs ner en bit i gruset och ovanpå ska en bordsskiva av lite grövre brädor läggas. I hela pergolan kommer gruset dessutom på sikt att bytas ut mot någon lämplig stenläggning.

kottelyktorI hörnet har vi satt upp två gjutjärnshållare för upphängning av lyktor, i detta fallet kotteformade sådana, också de av gjutjärn. Allra längst in i hörnet har vi tänkt såga upp ett hål i bordskivan och genom det låta en murgöna klättra upp. Muren kan ibland kännas lite kal och detta hoppas vi kunna motverka med hjälp av murgrönans mörkgröna blad. Vi får säkert anledning att återkomma till årets pyssel i pergolan…

riskymning201207

Kanske känns det långt borta just nu, men innan vi vet ordet av har växtligheten satt igång och vi kan återigen få njuta av ljumma sommarkvällar i vår pergola.

lyktoroblommorihörnet201208Jag ser fram emot en och annan mysig kvällsfika med en god bok och tända lyktor lite överallt. Låter det avlägset? Kanske det, men jag vet helt säkert att sådana stunder faktiskt kommer…/S

6 tankar på “Pergolaplanering!

  1. Ack! Varje trädgård borde ha en sån här mysig pergola. Guuud vad jag längtar efter ljumma sommarkvällar nu med ryggläge i soffan bland mjuka dynor och kuddar, flämtande ljuslyktor och brummande ollonborrar. Suck.

    Kram

  2. Ja, med tanke på att man knappt kom iväg från gårdsplan med bilen i morse pga all snö, så känns det verkligen avlägset att någonting överhuvudtaget ska börja växa och bli grönt igen…. Men, men snön lyser ju upp iaf 🙂

  3. oj, oj, oj, fantastiskt! Vad mysigt och ombonat! Vad fint det var att blanda ”Summer Snow” med den röda rosen. Den idén ska jag spara i minnet 🙂 /Pearl

  4. Åh, jag riktigt hör syrsorna spela när jag tittar på de härliga sommarbilderna! Alla trädgårdar behöver ett ställe i skuggan, och er pergola är verkligen superfin!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s