Bygga Fontän, del 2

fontänmedvatten

Då var det dags för del 2 i vår fontänbyggarserie. Tanken vara att vi skulle placera ut vår fontän på kryddterrassen (där den hör hemma) och försöka göra installationen färdig med pumpar och kablar och allt sådant, men utan att vilja låta gnällig hävdar jag att vi inte riktigt har vädret med oss… Nåväl, vi bestämde oss i alla fall för att tillfälligt ta ut urna och fontän i snön för att testa om det funkar. När vi förra gången lämnade vårt fontänprojekt hade vi precis borrat några hål i statyn, tätat och rostskyddsmålat urna och staty och spänt fast en slang för vattentransporten upp till statyns topp. Sedan dess har följande saker hänt:

slangfastspänd1Det var inte helt lätt att få slangen att följa statyn utan att sticka ut för mycket. Med några spännband och lite kraftig fiskelina lyckades vi hålla slangen hyfsat på plats. Längst upp på bilden ser man hur vi börjat limma fast slangen vid statyn. Vi limmade först alla ställen där spännbanden inte satt i vägen, lät det härda drygt ett dygn, tog därefter bort spännbanden och kletade lim på resten av slangen. Det kladdade rätt ordentligt, men det gick bra att skära och skrapa bort när limmet väl härdat färdigt.

baksidauteSå här blev det efter allt limmande och skrapande. Det optimala hade varit om man målade slangen i en rostig ton, men jag tror att när vattnet väl rinner ner över statyn ser man inte slangen alls.

frånsidanuteFrån sidan syns inte slangen särskilt mycket. Den har liksom växt ihop med statyn!

utanvatten2Från framsidan (som ju är den viktigaste och den man kommer att se mest av) syns inte slangen alls.

kopparrörutanklisterSedan var det själva fontänmunstycket. Först hade vi tänkt ha en liten svart plast-sprut-grej längst upp som vi trodde kunde funka. Det kändes dock inte riktigt bra eftersom vi ville få bort så mycket plastkänsla som möjligt. Har man som jag en utpräglad ”hamster-gen” och en källare blir det lätt att man samlar på sig lite av varje. Glad blev jag när jag märkte att jag samlat på mig en bit kopparrör – perfekt till ett fontänmunstycke! Vi lirkade in slangen i röret och höll allt på plats med några gummisnoddar.

kopparrörmklister

Fram med limmet igen och sedan härdning i två dygn denna gång (för säkerhets skull, det blev ju ett såpass tjockt lager lim). I och med detta kändes fontänen i stort sett klar. Vi hade nyligen hittat en lämplig pump, så nu återstod bara att testa…

fyllapåvatten

Ut i snön med urna och staty. Statyn står placerad på en bit lecablock så att den kommer upp ordentligt, för man vill ju se hela statyn. Slangen kopplades ihop med pumpen och vatten fylldes på.

fontänmedvatten2I med pumpsladden och vips började vattnet att porla! Vi stod och tittade en stund och kom gemensamt fram till att vattenpelarens höjd var precis lagom.

baksidamedvattenPå baksidan rann vattnet fint ner längs statyn och jag tror att vi snabbt kommer att glömma att det löper en slang längs ryggen på ”vattenpojken”.

fontäntoppNu återstår bara några sista detaljer. Vi ska täta den nedersta raden hål i själva ”fontänkorgen” så att vi får ett lite bredare flöde vatten som rinner längs med statyn. När vårvärmen sedan kommer ska vi placera hela fontänen på sitt fundament på kryddterrassen och ge oss på döljandet av elsladden till pumpen. Fontänprojektet fortsätter…/S

Kolla in våra tidigare fontäninlägg – Tankar om fontäner och Bygga fontän, del 1

Annonser

3 thoughts on “Bygga Fontän, del 2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s