Botaniska trädgården i New York

magsoulnära2Idag för precis ett år sedan stod vi framför denna härliga syn! En hel dal med magnolior som precis hade börjat slå ut! Platsen är botaniska trädgården i New York. Följ med på en liten rundvandring så kanske vi kan glömma den segdragna vintern utanför..

vackerträdstamvidentren

Vilket fantastiskt vackert träd! Som taget ur ”Sagan om Ringen”. Tjusigt med de stora ”trädspeglarna” med täckbark och säkert otroligt mycket mera lättskött än gräs ända in till stammen..

En fördel med att besöka trädgårdar så här lite utanför säsong är att man får en inblick i hur själva stommen är uppbyggd. En trädgårds styrka ligger ju oftast i hur pass väl man lyckats ge den en stabil grundutformning och utan skylande grönska avslöjar den sina hemligheter!

vägkörsbäribakgDetta är en stor park som jag antar har mycket besökare under säsongen så rejäla ”vägar” (här går tydligen ett litet tåg runt för den som inte orkar gå själv..) har lagts ut genom hela området. Men trots asfalten och den stora skalan är det förvånansvärt vackert gjort med stor känsla för detaljer. Landskapet böljar fram i mjuka kullar och här och var skymtar rosablommande prydnadskörsbär i den disigt, fuktiga vårluften.

prunusokamehelaträdetEn riktig vårdröm! Prunus `Okame´ med knoppande narcisser under.

magkronorSnart kommer vi fram till Magnoliadalen! Här finns det inga små magnolior i buskform, här pratar vi riktiga träd!

magsoulgrenOch knopparna har precis börjat slå ut.. man vet inte riktig vart man skall vända sig! Här en otroligt vacker soulangeana.

magrusticarubraEn av mina absoluta favoriter, Magnolia soulangeana `Rustica Rubra´.

magrusticarubraknopparHär är den igen fast i knoppstadiet..

magcolumbusnäraDen här magnolian ser ut som en jättestor kandelaber med alla sina smala, spetsiga knoppar. Den heter `Columbus´.

magalexandrinaDen här rosa drömmen heter `Alexandrina´.

magkobusSå här skall en Magnolia kobus se ut!

magkobusnäraBara vita blommor så långt man ser när man tittar upp i kronan…

tulpanstubbe2Botaniska trädgården innehåller också en så kallad ”Native-forest”, en skogsmark som skall likna New Yorks ursprungliga skogsbestånd. Den biologiska mångfalden gynnas, bla genom att nedfallna träd får ligga kvar och förmultna på plats. På bilden ses stubben av ett tulpanträd som blev ca 150 år gammalt.

formelladelenpalmhusoplantMen här finns också en mer formell del med små, intima trädgårdsrum och dessutom ett vackert palmhus.

palmhusetHär inne var det tjockt med folk! Det verkade som om besökarna var mer fascinerade av orkidéer än av magnolior denna småkyliga marsdag..

corylopsisspicataSkenhassel, Corylopsis spicata, blommade i rabatterna ihop med julrosor i många färger.

Men denna trädgård har minsann mer att erbjuda! Här finns nämligen en jättestor butik med all slags trädgårdslitteratur, både nytt och gammalt. Vi hittade massor av intressanta böcker som vi inte stött på tidigare. Det blev en lång stunds bläddrande, tur att vi är trädgårdstokiga båda två..! /R

Titta in på The New York Botanical Garden

Annonser

3 thoughts on “Botaniska trädgården i New York

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s