Tappra vårtecken!

enlitenklockaisnönHuttrande beger jag mig till Gamla äppelträdgården för att kolla läget. I snön hittar jag en tapper liten snöklocka som trotsat kylan och bara vägrar bli besegrad. Den har till och med skapat ett litet snöfritt hålrum omkring sig, en sfär av envist vårhopp runt en ensam blommande kämpe i det isiga och kalla snötäcket.

snöklockshuvudenstickeruppNär jag ser mig omkring visar det sig att kämpen inte alls är ensam. Överallt tittar det upp små nickande huvuden som bestämt sig för att visa oss vägen till en grönskande vår!

litenklungasnöklisnönPå vissa ställen har man kommit längre och tryckt undan snön nästan helt och hållet.

eranthisarRunt vårt ”Rosenträd” piggar vintergäcken upp. De är som små gulor i en jättestor äggvita!

backemklockorPå de ställen där snön försvunnit helt ser man hur snöklockorna börjar ta fart. Så länge de inte kommit så långt liknar de mer snödroppar än snöklockor. Själva klockorna är slutna och de nickar mycket mer än de gör senare.  Det är precis som att de är lite vemodiga och osäkra såhär i början innan de vågar lita på våren och växa till sig ordentligt.

litentuvamotstenarSedan har vi de snöklockor som fattat det där med gynnsamt läge. Mot stenmuren och under ett äppelträd får snön inte ligga länge, marken blir fort varm och det är fritt fram att bara växa på. Snöklockan på bilden här ovanför visar hur det faktiskt borde se ut just nu i hela äppelträdgården – friskt grönt och massor med frodiga blad på gång! Som väl alla märkt verkar årets vår inte riktigt fungera så som vi önskar, men kanske kan vi inspireras av de kämpande snöklockorna och försöka bekämpa kylan. Jag tänker lita på att snöklockorna faktiskt vet att våren kommer, varför skulle de annars ens försöka sticka upp mot den sega vintern?../S

P.S. Dröm dig bort till sommaren! I Aftonbladets ”Härligt hemma” – bilaga som kommer ut i helgen finns ett reportage om vårt trädgårdskök!! Missa inte det!

Annonser

2 thoughts on “Tappra vårtecken!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s