Kruktankar!

krukornärakryddEftersom den sega vintern fortfarande gör trädgårdsarbetet begränsat ägnar jag mig lite åt ”krukplanering”. Vad skall vi ha i våra krukor i år? Och var skall de stå? Mest lösa drömmar, men en behaglig anledning att längta sig bort till sommar och värme!

nystor

Nyinköpt för i år! Krukan är på något sätt syrabehandlad vilket ger den här drömska patinan. Det ser nästan ut som något som legat på botten i ett vrak bland koraller och fiskar… Krukorna är inköpta på Växtriket i Varberg.

Genom åren har vi samlat på oss en hel del krukor i olika former, storlekar och färger. Krukor i en trädgård tillför ”arkitektur” och blir ofta fina blickfång, någonting fast att vila blicken på. För mig är de lika viktiga som växterna själva eftersom en trädgård hela tiden är en samverkan mellan växter och arkitektur.

blågröna

Våra nya ”korallkrukor” får sällskapa med dessa gamla trotjänarna på Buxbomsterrassen. De är ”ärvda” av mina föräldrar och har stått ute i ur och skur, snö och minusgrader. Glaserade krukor kan vara otroligt tåliga..

Har man dessutom en ganska stor trädgård som vår så måste krukorna ha en viss storlek för att fungera bra. Dels för att synas och ge en effekt, men också för att kunna klara sig längre med vatten (större jordvolym) eftersom vi inte kan springa runt varje dag och kolla dem.

kryddter

Den fina lilla krukställningen längst fram i bilden lyckades en älg(?!! vi har nu nogsamt täppt till ”hålet” i staketet) trassla in sig i under hösten. Vi hittade krukorna kringströdda i skärvor i hela kryddträdgården och stora älgspår överallt. Som tur var hade vi hunnit ta in de flesta andra krukorna, men nu blir det till att jaga nya som kan passa till ställningen..

På Kryddterrassen har vi tänkt lite annorlunda. Här vill vi ha många små och mellanstora krukor för att det ger den där mysiga medelhavskänslan. Genom att ställa krukorna i små grupper blir de enklare att vattna och tillsammans fungerar de bra som blickfång.

kökstdkrukrad

De nymurade krukstöden i Köksträdgården tidigt på säsongen förra året. Hade vi bara ställt krukorna i gruset hade de garanterat lutat både hit och dit ganska snart..

Men det kräver lite eftertanke med var och hur de placeras för att fungera bra. Krukor som står utslängda lite hipp som happ, som står snett eller är i vägen gör väl ingen glad! De ger bara ett rörigt intryck och då fungerar de ju inte alls som de ”stabilisatorer” som de borde vara. Att ge dem något att stå på, en lite piedestal, några tassar eller en trappa, tillför ofta den där lilla extra finessen!

kökstddahlior

Förra året var det dahlior och solrosor i krukorna i Köksträdgården, mest för att jag inte hade tid till något annat. I år tror jag att jag skall försöka satsa på mer köksträdgårdsväxter som tomater, basilika, palmkål och krasse.

Vad skall man ha i då? Som jag sagt tidigare så fungerar det inte att ha alltför avancerade kombinationer i en så stor trädgård som den här. Jag brukar ha en eller max två olika växter i samma kruka. Roligast är om man kan driva upp dem själv förstås!

dahliorbux

Eftersom det har varit så otroligt mycket anläggningsjobb i trädgården de senaste åren så har vi helt enkelt inte hunnit med att planera krukorna så noga. Dahlior har ofta varit den tacksamma räddningen, framför allt på Buxbomsterrassen. Men de två stora gröna krukorna i buxbomsfyrkanterna är sannerligen inte lätta att tömma varje år! För att slippa detta trista jobb tänkte vi i år sätta något mer permanent. Kanske två små syrenträd vars  bolliga små kronor skulle passa fint med resten av kloten här..

dahlianärablågrönkrukaI de andra krukorna skall nog dahliorna få vara kvar. De blommar ju långt efter att rabatterna har börjat ge upp!

blågrönmbuxibakgDet här hörnet av Buxbomsterrassen kommer att behöva förändras i år. Det stora klotet längst bak och den lilla pyramiden har tagits bort nu under vintern pga buxbomssvampen. Tanken är att det främre resterande klotet lyfts upp i krukan på bilden och där de borttagna buxbommarna stod blir en liten kruksamling istället. Vi får väl se..

astrarvyhavtorn

På Rosenterrassen förra året tog de här astrarna (`Fairy romance´) hem charmpriset! De tog visserligen tid på sig att börja blomma, men vid det laget hade rabatterna gjort en pause så deras små färgglada fyrverkerier kom verkligen lämligt!

astrarosensommarrabNär sedan sensommarperennerna kom igång blev även färgmatchningen en succé! Men i år får det nog ändå bli något annat, mest för att det är så roligt att prova något nytt. Kanske cosmos..?!

vitkrukaviolerDet känns så härligt att äntligen kunna få pyssla med detaljerna i trädgården efter alla dessa år av murning, grävning och makadam! Visst är det även en hel del grovjobb kvar men nu är rummen på plats i alla fall och betongen och makadammet är flyttat till avsedd bösyta! I år är det verkligen dags att börja inreda på allvar! /R

Annonser

One thought on “Kruktankar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s