Trappbygge i Körsbärsträdgården!

grävtdikevyNu har faktiskt tjälen släppt i nästan hela trädgården! Vi bestämde oss för att ta tag i ett projekt som vi tänkt på länge: en trappa i natursten i Körsbärsträdgården. Från början var det en gräsgång mellan de två planteringarna här, men eftersom detta måste vara ett av de blötaste ställena på tomten blev det bara geggigt och halkigt här. Förra årets regniga sommar gjorde inte saken bättre då inte bara gräsgången utan också planteringen nedanför blev översvämmad.

grävtdikenäraDet första som måste göras är alltså någon form av dränering. Vi drog på oss storstövlarna och grävde ut ett dike. Lerigt och stenigt!

grusidikeI diket tippades dräneringsgrus..

röridike..och på gruset las ett dräneringsrör och ovanpå det las ännu mera grus!

plattkantlagdEftersom trappan kommer att gränsa till gräsmattan får den en kant av betongplattor som gräsklipparen kan köra över. Nu var det dags att börja med själva trappan!

någrastenarlagdaEtt projekt som det här går inte att planera färdigt innan man börjar eftersom vi inte hade en aning om vilka stenar vi skulle kunna få tag i. Vi började alltså med att leta sten i några av trädgårdens ”rösen” (vart man än gräver här kommer det upp sten!) och sedan började vi att pussla!

förstastegetTanken är att de två planteringarna skall bindas ihop till en med hjälp av denna trappa. Därför får den inte se alltför stel och arrangerad ut. Planteringsgropar för växter och lite större stenbumlingar är tänkt att ge ett lite mer levande uttryck.

trestegklaraAtt bygga med natursten är inte som att använda betongsten. Man måste helt släppa kraven på perfektion. Vi försöker att använda oss av så många olika storlekar och former som möjligt för att förstärka den naturliga känslan!

näraitrappunderbyggeStenarna sätts i samkross. Känns nästan som om man höll på med en gammal romersk väg..

nästanändauppejordNästan ända uppe! ”Stegvänligheten” har noga provgåtts under hela byggprocessen..

färdigKlart! Titta in på bloggen i morgon och se hur det blev med de sista finjusteringarna och växtplanteringarna! /R

Annonser

5 thoughts on “Trappbygge i Körsbärsträdgården!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s