Plantering i Körsbärsträdgården!

hörnetplantvyrostProjekten i Körsbärsträdgården fortsätter! Nu när gräset, gångarna och trappan har fått sin form har det blivit dags att ta tag i planteringsytorna.

hörnetdukbortaMånga av planteringsytorna har nu legat under täckväv i ett år och när jag nu tar bort den får jag se en härlig syn: Ogräsfri, mörk jord!! Bara att börja plantera! Visst har det varit fult med den tråkiga täckväven, men tro mig, det var det värt!

hörnetgrepatDet här lilla hörnet nedanför vårt stora bigarråträd blev till när gräsmattan fick sin runda form. Innan har det bara stått en plymspirea på var sin sida om ingången till Rosenterrassen, men nu får de sällskap av denna plantering på ena sidan. Jag grepar runt ordentligt i jorden innan jag börjar plantera.

snöklockorplantFörutom perennerna passar jag på att flytta några snöklockor som står lite tokigt mitt i en gång. Det är lika bra att flytta dem nu när de är ”in the green”, då etablerar de sig bättre på sin nya växtplats.

hörnetplantInte lätt att se de än så länge mikroskopiska perennerna! Men det blev mera turkiska julrosor, kaukasisk förgätmigej, jätterams och vit fingerborgsblomma. Till hösten skall fler lökar i (förutom snöklockorna) och där den tunna lilla bambupinnen står skall vi sätta ett litet träd, kanske en stammad Magnolia kobus..

bergsläntintäcktMen även slänten ovanför stentrappan har varit intäckt i ett år! Dags att ta bort!

bergeniasläntHär är det tänkt att en guldazalea och en vit azalea `Persil´ skall planteras och som marktäckare till dem är nu kaukasisk förgätmigej, Bergenia, flocknäva, brunröd daglilja och julrosor planterade. I höstas sattes också två stycken häggmisplar som vi håller på att stamma upp.

vyåtrosterHär ser man nu hela mittstråket av Körsbärsträdgården. Längst ner mot Rosenterrassen ses det lilla Magnolia kobus-hörnet, mitt i bilden går den nya stentrappan och till höger bakom rosenbusken är azaleaslänten. Närmast till höger i bilden är också en ny plantering och här kommer samma perenner tillbaks igen som i de tidigare nämnda. Här är också Kungsbräken, Osmunda regalis, planterade som en (förhoppningsvis!) mjuk, grön fond. I denna plantering finns redan ett japanskt olvon, en blomsterkornell och en magnolia `Merrill´. Något mer blommande körsbär och några azaleor skall också komma till.

Som vi har planerat och längtat hela vintern! Underbart att verkligen få sätta igång! /R

Annonser

6 thoughts on “Plantering i Körsbärsträdgården!

 1. Täckväv är inte kul, men effektivt. Visst är det skönt att kunna köra igång på allvar nu. Ska bli spännande att se planteringarna lite längre fram när perennerna har etablerat sig. Vårhälsningar Kristina

 2. Jag ser fram emot bilderna lite längre fram när allt blomstrar. Hur planerar ni rabatterna? Det finns ju så himla mycket att välja bland och ta hänsyn till. Inte minst vilka växter som trivs ihop…

  • Våra rabatter planeras efter funktion, läge och ståndort. I körsbärsträdgården handlar det dessutom mycket om att få perennerna att täcka in jorden. Läget är fuktigt med vandrande skugga och då får vi välja växter efter det.
   Ha det bra i vårsolen!
   /R & S

 3. Om jag täcker med täckväv ett år, får man bort nässlor då? Har en slänt jag funderar på att täcka in… Får en massa härlig inspiration från er 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s