Rabattstädning!

vyrosterklipptNu har det blivit dags att skaka liv i rabatterna igen! Allt det gamla torra fjolårsböset skall bort!

vyinirabattenoklipptMest perenner att klippa ner finns på Rosenterrassen med sina många och höga sensommarperenner. Innan dagen är slut har jag fyllt flera skottkärror med gammalt klipp!

korgmklippDe gamla perennerna försöker jag att finfördela så mycket som möjligt (då bryts de ner fortare under komposteringen) innan de körs bort till komposten. Utan de gamla växtresterna kvar i rabatterna är det enkelt att se det ogräs som hunnit upp och det går lätt att rensa bort. Detta är egentligen den enda stora ogräsrensning vi behöver göra under året eftersom perennerna sedan själva täcker in jorden.

klipptpennisetumDenna lilla raggiga tuss är allt som blir kvar av lampborstgräset, Pennisetum `Hameln´, när det blivit nedklippt!

vybuxrabÄven på Buxbomsterrassen finns det mycket att klippa ner. Här brådskar det desto mer eftersom många av perennerna på denna terrass hör till försommarfloret, som nattviol, allium, löjtnatshjärta, akleja, fingerborgsblomma och trädgårdsvallmo .

dicentranedklipptLöjtnantshjärta, Dicentra spectabilis, har redan långa, saftiga skott. De växer fort nu och blir det en frostnatt måste de skyddas med lite fiberduk för att inte frysa ner.

akleja2

Visst är aklejorna ljuvliga med sitt pastellskimrande vårutspring? Aklejor, fingerborgsblomma och nattviol brukar fröså sig lite överallt (utom där man vill ha dem…) och jag passar på att fylla igen ”glapp” i rabatterna med frösådder som inte riktigt hamnat på rätt ställe. De brukar klara ”flytten” bra, särskilt om det görs så här tidigt på våren.

vyståenderosterklipptOtroligt vad mycket klipp det blir! Och när allt är väck blir jag på nytt påmind om den största anledningen till att spara nedklippningen till våren; det ser så kalt ut!! Tror inte att jag hade stått ut med så nakna, trista rabatter hela vintern. Det är verkligen skönt att veta att de snart kommer fyllas med grönskande, härliga plantor! /R

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s