Fixning på Buxbomsterrassen!

vysmåklotenBuxbomsterrassen var det allra första rummet i trädgården som vi anlade. Tanken var att få en vacker och bekväm matplats med den stora buxbomen och de gamla försommarblommande buskarna som tema. Mer buxbom planterades som komplement till den stora och för knappt två år sedan konstaterade vi att många av de nya plantorna drabbats av buxbomssvampen. Bedrövligt, men inget att göra, tankarna fick hitta nya banor.

stortklotplanDetta fina klot har stått vid trappan (där spaden sticker upp) i flera år, men flyttas nu upp i kruka. 

Svampen frodas i fuktiga lägen, som i rabatter där andra växter kanske ”hänger” över buxbomen. De plantor som hittills klarat sig bäst hos oss är de som står fristående i grus eller sten där vattnet snabbt torkar upp runt omkring. Vi har också hört att plantorna kan klara sig bättre genom att man stammar upp dem så att luft kan röra sig fritt runt det gröna. Detta måste provas!

stortklotklipptSamma buxbom fast lite uppstammad. Det blev verkligen tjusigt, som ett litet moln! Nu när  buxbom inte längre är ett alternativ tänker vi föra in lite andra växter som bildar en formstark stomme; lavendel, formklippt dvärgsyren och liguster. Försommarprakten skall också få mer blommor och några buddlejor till planteras för senare blomning och fjärilskalas!

litetklotnyplantÄven dessa två små bollar skall få prova ett nytt och torrare liv i kruka..

buxvyuppgrävdaklotMen de uppgrävda buskarna har lämnat hål efter sig! Efter lite funderande och diskuterande bestämde vi oss för att lägga igen ”hålen” med grus, men en lite yta sparas till en buddleja.

buddlejaplantSå där! ”Sockeln” som den lilla buxbomen står på skall putsas och sedan funderar vi på att ha två krukor till där..

stenkantruntbuddlejaBuddlejan får en liten stenkant för att återknyta till rabatten på andra sidan trappan.

lavendelplanteratHär är det nu planterat lavendel som skall få bilda en bollig, doftande form! Någon lavendel kommer att planteras på andra sidan också för återkoppling…

rhusrabnyplantÄven rabatterna behövde ett ansiktslyft. Denna rabatt har under åren alldeles satt sig och behövde en rejäl tillförsel av jord. De växter som fanns lyftes upp (inte rönnsumaken i mitten dock…), delades och lite mer perenner tillkom. Här finns nu stor blåklocka i vitt och blått, fingerborgsblomma, akleja, nattviol, Potentilla `Miss Willmott´ och två allium `Globemaster´. Vi får se vad av de gamla lökarna som klarat sig.. Här står också tre dvärgsyrener som skall formas till klot.

storabuxrabnyplantDen stora rabatten fixade vi till förra året och har förutom försommarperenner nu även en magnolia `Leonard Messel´, två vidjehortensior och en del dagliljor i framkant. Några fler Allium `Globemaster´ planterades nu för att ytterligare knyta ihop rabatterna.

Mycket fixande och trixande! Ha en trevlig trädgårdshelg! /R

Annonser

3 thoughts on “Fixning på Buxbomsterrassen!

  1. Det där med buxbomsdöden är ju ett hårt slag – speciellt i större anläggningar och på sydsvenska kyrkogårdar. Men, samtidigt får vi komma på nya lösningar med en mer variationsrik växtanvändning vilket är bra. Det finns ju många buskar som kan formklippas menar jag… Hoppas att era bux klarar sig där i krukorna.

    Trevlig helg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s