Tulpanfrossa!

redshinespringgreen

På höstarna gräver man hoppfullt ner blomsterlökar på alla möjliga ställen. För oss tenderar det att bli fler och fler sådana planteringar och jag måste erkänna att det faktiskt är ett rätt mödosamt arbete att få ner alla dessa lökar i jorden. När man sitter på knä i höstkylan undrar man ibland om det verkligen är värt besväret… När jag nu ser mig omkring i trädgården kan jag inte göra annat än säga: Det ÄR värt besväret! Varje gång!

lilarödvit

‘Red shine’, ‘Spring green’ och ‘Negrita’ med fötterna i en funkia.

Efter att ha gått igenom pigga krokusar och lysande narcisser är det nu tid för tulpanerna. Färgspektrat hos dessa härliga lökväxter är enormt och man har alla möjligheter att prova nästan vilka kombinationer som helst. Ett pluspoäng tulpanerna har gentemot sina tidigare lökkollegor är att trädgårdens övriga växtlighet har börjat ta fart och ger den där friska gröna bakgrunden till tulpanernas vackra blomning. Flera tidiga perenner är också i full blom nu, så där finns också trevliga möten att njuta av.

dicentratulpan

Den eldigt orange liljetulpanen `Ballerina´ mitt i ett löjtnantshjärta. En härlig kontrast!

ballerina

Okänd tulpan tillsammans med löjtnantshjärta. Såhär innan tulpanen riktigt rest på sig och slagit ut ser det nästan ut som att den försöker härma löjtnantshjärtats hängande form.

euphorbia

Gulltöreln är en tidig favorit som passar fint ihop med ‘Princess Irene’.

Tulpaner är hos oss inga riktigt långlivade invånare (det gäller de olika hybridsorterna, inte de så kallade botaniska vilda arterna som ju ofta sprider sig). Det finns förstås sorter som är lite mer robusta, men faktiskt är det bara första säsongen som man får den där riktigt översvallande blomningen. Redan andra säsongen blir blommorna färre och stjälkarna kortare. Vi brukar tänka att det egentligen är rätt tur, för då kan man ge sig på nya skojiga kombinationer utan att behöva ta hänsyn till tidigare års färgscheman. Ofta dyker det ändå upp några gamla blommor vilket kan medföra oväntade (inte alltid behagliga) möten mellan färger och blomformer.

happygeneration‘Carneval de Nice´ med fin polkagristeckning.

palladahappygeneration

Fler ”polkagrisar” i form av `Happy generation´ som framhävs ytterligare av den härligt vinröda ‘Pallada’.

palladaroyalvirginhappygeneration

I samma gäng ingår också den vita ‘Royal virgin’ . Daggkåpor, vallmo och vårt rejäla fågelbad bredvid skapar en härlig blandning av rött, vitt, grönt och grått.

Precis som med krokusar och påskliljor blir jag så härligt glad av tulpaner! De blommar bara under en kort intensiv period och talar om för mig att från och med nu blir det bara bättre. Om man av någon anledning skulle vilja likna tulpanerna vid bilkörning är det som att de liksom lämnar sista vårväxeln och lägger i första sommarväxeln. Kanske lite långsökt, men ändå… Avslutningsvis en fläskig sak med det härliga namnet ‘Rococo’ som hittat sin plats i ett hav av spansk körvel – härligt! /S

rococo

Annonser

2 thoughts on “Tulpanfrossa!

  1. Rococo var ju helt enastående. Har väntat på mina fina terracotta krukor att börja blomma hela vintern, och så blev de rackarna bara blast… Men det kommer ju alltid en ny vår =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s