Vår Robotgräsklippare!

ambrogiofront

Förra året installerade vi en så kallad gräsklipparrobot (eller robotgräsklippare, vilket namn man nu vill använda). Hos oss går den under benämningen ”vår lilla italienare”… Modellen är en Ambrogio L200 och den har en klippningskapacitet på runt 1200 kvm. Trots att vår trädgård är rätt stor har vi inte riktigt så omfattande gräsytor. Dock är ytorna ganska oregelbundna plus att det lutar en hel del på sina ställen. För att få ett bra klippningsresultat hos oss behövs därför en viss överkapacitet hos klipparen.

ambrogiomorgon

Liten gräsklippare i morgonljus. En härlig syn…

Vi var väldigt nöjda med hur gräsklipparen fungerade förra året, men det var flera ställen som inte var iordninggjorda med kantstenar och annat, vilket gjorde att vi bara kunde få gräset klippt på knappt halva gräsytan. Efter mycket fixning med kanter och former stod vi i år redo att äntligen installera gräsklipparen på alla våra gräsmattor. Kablar har myllats ner runt allt gräs (läs mer om hur kablarna hanteras i vårt tidigare inlägg ”robotgräsklippare”) och robotklipparens laddningsstation har fått en stabil placering där marken är som plattast. El har dragits ut till ett litet skåp där batteriladdare och signalsändare sitter skyddade under skåpets tak. Nu är det bara för den lille italienaren att klippa! Och som den klipper!!

ambrogioladdarVi har lagt betongstenar runt själva laddningsstationen så att den ska ligga lite mer stadigt, men för att få det snyggare och mer praktiskt har vi tänkt bygga någon slags trälåda/hus runt om.

klipptdåligtSå här såg gräset ut innan vi fick igång den lille italienaren. Eftersom man aldrig orkar eller vill klippa så ofta som man borde blir det ojämnt klippt och en massa fula ränder av allt gräsklipp. Poängen med våra gräsmattor är att de ska vara en mjuk och slät kontrast till de yviga och frodiga planteringarna. Missar vi det förlorar hela körsbärsträdgården mycket av sin charm. Ingenting sticker ut, det blir liksom bara grönt och rörigt.

klipptgräsorabattSå här ser det ut när gräsklipparen fått vara igång några dagar. Man får en helt annan känsla med den välklippta gräsytan, kantstenen och den yviga färgglada planteringen. 

klipptgräs3

Det är svårt att tänka sig att nästan halva denna ytan var täckt av hallon, nässlor och kirskål för två år sedan. Nu får vi äntligen anledning att damma av vårt gamla krocketspel!

ambrogioklipperVåra gräsmattor är som sagt något oregelbundna och knepiga att klippa, men det verkar inte vara något särskilt problem för vår robotklippare. Ett par gånger har den kört fast i någon grop och klagat högljutt över att vi inte jämnat till ordentligt. Det är bara att skynda sig att flytta på den och fylla lite jord i den irriterande gropen. Annars kör den snällt enligt de instruktioner vi angivit och fördelar klippningen jämnt över hela ytan.

ambrogionäva

Gräsklippare och näva – en ny vass kombination!

Jag har ibland fått höra att det där med automatiska gräsklippare bara är något för ”tekniknördar” – en dyr pryl som inte passar i en riktig trädgård. I en riktig trädgård ska man ägna sig åt odling och blomsterrabatter och helst göra sig av med så mycket gräs som möjligt. Jag håller inte med. Gräsmattan har sin givna plats i trädgården och bör skötas lika mycket som övriga planteringar. En välskött gräsmatta kan verkligen lyfta en trädgård. Det vi vunnit med vår investering är mycket mer tid åt det övriga trädgårdslivet plus att hela körsbärsträdgården fått ett jättelyft.

klipptgräs2

Jag drömmer om de fantastiska gräsmattorna i trädgårdarna i England och om jag tänker på att vi hittat så mycket inspiration från både engelsk och italiensk trädgårdskonst till vår egen trädgård känns det självklart att vår lille italienare sköter om våra engelska gräsmattor…./S

Annonser

6 thoughts on “Vår Robotgräsklippare!

  1. Wow vilka bilder, de häckarna har jag nog inte lagt märke till förr! Gräs är vackert. På rätt sätt och genomtänkt. Problemet är att det så ofta används slentrianmässigt så att det ger tråkvibbar.Man ska ha gräs överallt, tom mitt inne bland tallarna. Krocketplanen ser ljuvlig ut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s