Buxbom och försommarflor!

vyparasolloutsiktLånga, mörka vinterkvällar när trädgården och dalen ligger tyst och frusen utanför är det ofta denna vy jag ser för mitt inre. Försommar i trädgården, intensiv grönska, doftande blommor och en ljummen vind… Och nu är jag verkligen här!

bänkobuxrab

Försommaren är verkligen Buxbomsterrassens höjdpunkt med blommande skogsolvon, blomsterkornell, syrener och doftshersmin och i rabatterna trängs aklejor, nattvioler, allium, nepeta, trädgårdsvallmo och jättedaggkåpa.

vymotstoraklotetoklipptEftersom det är så mycket tjusigt i rabatterna just nu vill man gärna att buxbomens former också kunde få en uppfräschning. I dessa tider av buxbomssvamp rekommenderas oftast vinterbeskärning pga att svampen inte är aktiv i kyla. Men, vad är det för vits att ha en tydlig form som inte håller formen? Buxbomens nya skott växer alltid till sig fram till midsommar och har då ett ganska lurvigt och diffust utseende hur väl du än klippte under vintern. Ingen vidare kontrast till lurviga och yviga försommarrabatter…

tspritonyklipptNej, vi tänker att skall man ha buxbom som form måste den klippas! Men för att minska svampens trivsel har vi försökt att ge de buxbomar som fortfarande är friska en mer luftig plats med sten eller grus närmast runt sig. Dessutom försöker vi också klippa upp dem en aning, ge dem lite ”stammar”, för att luften lättare skall kunna passera runt buskarna. Mellan varje form ser vi också till att tvätta saxen ordentligt med t-sprit.

sklipperlitetkrukklotStaffan i full gång…

vygenomlavendelmotbänkPå andra sidan om den stora trappan ner till Rosenterrassen har vi planterat en lavendelhäck som en alternativ möjlighet till fast form istället för buxbom. Vi får väl se hur den tar sig!

buxpyriframrabbakomTill så här vilda rabatter behövs några stabiliserande former! Den nyklippta pyramiden har stammats upp något och fått ett lite mer svävande uttryck.

uppifråntrappanDen flacka ”trappan” upp till trädgårdsentrén. Här fungerar pelaridegranar och hostor som ”stabilisatorer”.

uppifrånterrassenNyklippt Buxbomsterrass uppifrån! Fast det stora klotet är inte färdigklippt än…

vyövermatplatsåtvästBuxbomsterrassen är på många sätt hjärtat i trädgården med utsikter ut över både dal och trädgårdsrum. Lata sommarkvällar är det oftast här vi blir sittande med tända lyktor i rabatterna runt om oss medan månen klättrar över skogsåsen på andra sidan dalen. Man kan nästan säga att resten av trädgården drömdes fram härifrån, i det allra första trädgårdsrummet vi skapade tillsammans! /R

Vill du läsa mer om beskärning av buxbom, kan du göra det här, eller om våra försök att klara buxbomssvampen, här!

Annonser

One thought on “Buxbom och försommarflor!

  1. Lycka till med buxbomen! Har ingen eftersom det i denna torparträdgård skulle vara ganska malplacerat. Här är det minst 20 meter höga ekar, tallar, björkar och aspar som ger karaktär, inramning och struktur åt vår ganska rufsiga trädgård:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s