Rosträdet blommar!

rosträd2

Förra våren reste vi upp ett omkullblåst äppelträd för att försöka rädda en honungsros som växte ihop med trädet (se mer om det här). Resultatet blev vårt Rosträd och i år blommar det helt fantastiskt!

honung1Hela busken är översållad med blommor.

Honungsrosen är en riktigt robust rackare. När vi reste upp det omkullblåsta trädet och byggde upp bänken runtom var vi länge osäkra på om rosen skulle överleva. Tydligen klarade sig rosen helt utan skavanker trots att vi härjade med sågar, sekatörer, hammare och spik..

honung5Inifrån Gamla äppelträden kan man njuta av ”honungsblommorna” och samtidigt vila ögonen på utsikten över dalen utanför.

rosträd1Det har verkligen blivit ett riktigt rosträd!

Den gångna vintern gick hårt åt många av trädgårdens rosor (känns säkert bekant för många trädgårdsägare). Dock verkar honungsrosen helt oberörd av vinterkylan, inte en enda frusen gren att klippa bort. Återigen; en robust rackare…

honung6Bakom en nedhängande rosengren skymtar ett par krolliljor.

martagonKrollilja, Lilium martagon

honung3Honungsros, Rosa helenae ‘Lykkefund’

rosträd3Rosträdet har blivit ett givet blickfång från naturstenstrappan i Körsbärsträdgården. Det är härligt när man kan se något spännande lite längre bort i trädgården, det får en att vilja gå vidare och vips har man hamnat i ett nytt trädgårdsrum med andra vyer!

vyFrån honungsrosen kan man blicka tillbaka åt det håll man kom ifrån och då får man plötsligt en helt annan vy med andra saker som lockar. I detta fallet är det Trädgårdsköket som skymtar bakom grönskan. Som blickfång är köket perfekt, för mat lockar ju alltid, eller hur?!…/S

Annonser

7 thoughts on “Rosträdet blommar!

 1. Vilket rosträd! Våra honungsroser började slå ut i går men till dessa nivåer når de inte upp! Grattis!
  Ha det gott!/Laila

 2. Fantastiskt rosträd är det ! Kanske för att det har så goda vårdare. Undrar vad som vankades i köket ikväll?

 3. Vilket fantastiskt träd! En fråga. Om jag vill göra något liknande, hur planterar jag då rosen? På bilderna i inlägget så ser det ut som honungsrosen växer i gräsmattan, klarar en nyplanterad ros den konkurrensen från både träd och gräs eller bör jag hålla undan gräset några år? Något annat speciellt att tänka på?

  • Hej Cecilia!
   En honungsros klarar absolut att växa i äng/gräsmatta men det går mycket fortare att etablera rosen om man håller undan växtligheten runt den de första två – tre åren. I övrigt är det bra att tänka på klätterstödet, vad skall rosen klättra på? Rosor av den här typen blir väldigt tunga och höga så stödet måste vara rejält! Dessutom måste du binda upp rosen mot stödet allteftersom.
   Lycka till, det kommer säkert att bli jättefint!
   /Rebecca

   • Hej igen
    Tack Rebecca för ditt svar. Jag planerar för fullt för en trädgård, men det är svårt. Vi byggde hus ifjol på ett ca 5000m2 stort gärde och er blogg är en stor inspirationskälla för vår framtida trädgård. Sakta men säkert tar den form även om det känns som en evighet innan gräs, sten och lera kommer att vara ersatt av diverse växter 🙂
    /Cecilia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s