Fontänen färdig!

fontänohimmel

Lagom till den härliga sommarvärmen har vi fått färdigt vår fontän på Kryddterrassen. Det har varit lite pyssel att få färdigt alltihop, men efter lite pill och fixande står nu den lilla statyn i sin urna och stänker ihärdigt vatten omkring sig. Jag har ju tidigare skrivit om hur fontänprojektet framskridit, nedan följer nu de sista delarna i följetongen:

fontänisärHär står fontän och urna isärplockade. Låt anläggandet börja!

rännaAlla fontänpumpar behöver el, men alla elkablar är så fula att man inte vill se mer än nödvändigt av dem. Därför har vi  grävt en ränna i gruset där sladden ska gömmas. Rännan leder från det uppmurade fontänfundamentet och bort till aprikos- och persikobädden ett par meter bort.

slangigrusHär har vi lirkat in elkabeln i en grov plastslang så att den ligger skyddad mot vassa stenar och annat.

slangmedsladdSlang och sladd leds genom ett hål till ett eluttag som vi gömt under vinrankan. Nu fick vi tillgång till ström!

sladdEn liten bit elkabel kunde vi tyvärr inte trolla bort. Det hade blivit alldeles för besvärligt att borra hål i det murade fundamentet så det fick bli lite synlig sladd i alla fall. För att inte behöva se sladden placerar vi en kruka basilika framför. Det funkar bra det också!

rörFör att få elkabeln från urnans fot och till vattnet inuti urnan krävdes lite speciallösningar. Kabeln kunde ju inte dras över urnans kant och sedan ner till vattnet, det hade blivit riktigt fult. Nej, något annat sätt måste det finnas. Vi såg till att helt enkelt dra kabeln rätt in i urnans botten.  En bit gammalt kopparrör fick tjänstgöra som kabelkanal – kan man inte dölja konstruktionen är det bättre att få det att synas ordentligt. Då ser det ut som att det varit meningen hela tiden. Rörgenomföringen är tätad med ett lim/tätningsmassa som visat sig vara mycket pålitligt när det gäller att hålla vattentätt. Kladdigt och besvärligt att hålla på med, men väldigt effektivt.

vattenspelNär vi väl fått kablar, slangar och pump på plats satte vi igång det hela och fick direkt fram ett mysigt porlande. Själva vattenpelaren är bara några centimeter hög, men det är precis lagom. För hård och hög stråle skulle inte ge rätt effekt. (Dessutom skulle vi behöva springa och fylla på vatten hela dagarna eftersom det mesta vattnet skulle hamna i gruset nedanför…).

pumpivattenUnder vattnet och ”näckrosorna” döljer sig pumpen.

plaskVi har ställt statyn på en bit lecablock så att den sticker upp lagom mycket ur vattnet. Vi provade att ställa den direkt på urnans botten, men det såg inte alls bra ut. Vi ville ju inte att vår fontänpojke skulle bli alltför kall om fötterna…

fundamentEn extra detalj lade vi till innan vi ansåg oss färdiga med projektet. Lite snäckskal och vackra stenar som samlats och sparats under årens lopp ströddes ut omkring fontänfundamentet. Känslan av vatten och svalka förstärks om man tillsätter ingredienser med havs- eller sjöanknytning. Pricken över i:et blev fyra musselskal som murades fast på fundamentet.

helafontänenFrån Utsiktsterrassen kan man nu kika ner på Kryddterrassens nya fontän. Ett marint element i det annars så varma och torra klimatet som råder där. Man blir försås sugen på att bege sig till havet för att samla mer snäckor, musslor, stenar och alla andra tänkbara havslämningar till vår fontän. Håller vädret i sig kan man kanske ta sig ett dopp också? Vår fontän är fin och ger behaglig svalka och ro, men det går nog inte att bada i den… /S

Vill du läsa mer om hur vi gjorde vår fontän så kan du göra det här (del1) och här (del 2)!

Annonser

6 thoughts on “Fontänen färdig!

  1. Så snyggt!!! Jag är full av beundran inför projektet att göra en egen fontän. Det blev verkligen bra och jag håller med om att snäckskalen var pricken över i, det där sista lilla som gör skillnaden. Kristina

  2. EXAKT så här vill jag också göra! Så fantastiskt fint. Genast kastar jag alla planer och sparade sidor med färdiga och tråkiga fontäner, och lika genast ska jag sätta igång och leta material till min egen fontän. Tack för inspiration!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s