Fjärilar och deras blommor

citronCitronfjäril (Gonepteryx rhamni) har en förkärlek för röda och blå blommor. En rödviolett solhatt ger denna unga fjäril båda färgerna på samma gång!

Sensommartider är fjärilstider och det brukar även betyda härliga blomstertider. Alla nykläckta färggranna fjärilar måste ju hitta tillräckligt med nektar för att kunna bygga upp ett näringsförråd inför vintervilan. Vilken tur att så många växter väljer att lägga sin blomningstid lite senare på sommaren!

solhattEn attraktiv samling solhattar, i alla fall om man är fjäril. 

Man pratar ofta om att vissa blommor är fjärilsmagneter och att man ska plantera den och den växten för att få mycket fjärilar i sin trädgård. Det kan ibland kännas som ett lite tunt resonemang, för som vanligt handlar det om många faktorer som spelar in om man vill ha gott om fjärilar i trädgården. Framförallt handlar det om mångfald. Både inne i och utanför trädgården. Är miljön steril och enahanda spelar det ingen roll om blommorna fullkomligt dryper av söt nektar. Ytterst få fjärilar kommer att hitta till denna nyöppnade lyxkrog. Den ligger för långt från ”shoppingstråket”.

lemon queenHelianthus ‘Lemon Queen’ är ett populärt besöksmål i fjärilsvärlden. Den breder glatt ut sig och är inget för den lilla rabatten.

Det finns dock en hel del växter som kan leva upp till namnet fjärilsmagneter och bor man i en fjärilsrik trakt gör man rätt i att plantera några utav dem. Här ovanför syns den perenna solrosen ‘Lemon Queen’ som med sina enkla gula blommor drar till sig mycket fjärilar.

nässel1En nässelfjäril (Aglais urticae) har intagit en buddlejablomma.

Buddlejan, eller fjärilsbuske som den med rätt ibland kallas, lockar till sig stora horder av fjärilar. Alla verkar gilla just buddlejan och jag undrar om inte de lila varianterna är de populäraste.

silver

En luggsliten silverstreckad pärlemorfjäril (Argynnis paphia) tankar nektar.

flockelRosenflockel är nog vår trädgårds högsta perenn.

Rosenflockeln är också gångbar i fjärilssammanhang. Dock sitter blommorna så högt upp att det är svårt att få njuta av fjärilarna på riktigt nära håll. Man ser ofta (i alla fall hos oss) olika ljusa fjärilar runt dessa blommor. Mycket citronfjärilar men också de lite mindre välkomna kål- rov och rapsfjärilarna. Har man en kålväxt av något slag kan man ge sig den på att man hittar trasiga ”larvätna” blad om man har dessa bedrägligt skira fjärilar i trädgården. Det kan kläckas flera generationer av dem under en varm sommar, så det är en god idé att skydda kålplantorna ordentligt…

eryngiumAlpmartorn är poppis, inte bara hos fjärilar.

svingelgräsfjärilNågra envisa blommor hos kantnepeta dröjer sig kvar. Tydligen smaskens om man är fjäril. Här en Svingelgräsfjäril (Lasiommata megera).

Den växt som jag tycker utmärker sig mest som fjärils- och flygfä-magnet är ändå solhatten Echinacea purpurea. Den verkar helt enkelt vara nummer ett hos alla insekter.

humlorDet är trängsel i baren.. Kanske tar de sig en geting?..

tistelfjärilEn tistelfjäril (Cynthia cardui) pausar i nektarfrossan.

Det är skönt med dessa varma sensommardagar och jag njuter av allt surr och flaxande i trädgården. Det är härligt att få se hur det vi planterat och skött om uppskattas av alla fjärilar, humlor och bin. Kanske bidrar vi till att några fler klarar vintern? Jag väljer att tro att det är så. Att vi gör lite skillnad och att hela vår trädgård är en enda stor fjärilsmagnet…/ S

Annonser

2 thoughts on “Fjärilar och deras blommor

  1. Så fina fjärilsfoton du bjuder på. Håller med dig i det du skriver, det hjälper ju inte att ha växter om det är sterilt runt om, så sant. Glädjer mig åt fjärilsfladdret som är i vår trädgård, i dag hade våra nedfallna söta plommon besök av flera stora amiralfjärilar. Mitt dåliga samvete för att jag inte hade hunnit med att plocka upp frukten försvann på stört! 🙂 Kram Kristina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s